De techniek van sexspeeltjes

Kyle Machulis specialiseerde zich in de technologie van sextoys en geeft op 12 september een workshop in Rotterdam.

Met de basiskennis uit de workshop bouwt iedereen met gemak zijn eigen sextool. (Foto: Qdot76367)
Met de basiskennis uit de workshop bouwt iedereen met gemak zijn eigen sextool. (Foto: Qdot76367)

 Op een regenachtige dag zes jaar geleden speelde de Amerikaan Kyle Machulis met een paar vrienden een racespel op zijn Xbox. “Als we tegen een muur aanknalden, trilde de controller voor een schokeffect. Toen kreeg ik het idee om van die trilling gebruik te maken.”

Diezelfde middag nog bouwden Machulis en zijn vrienden de controller om tot een sextool, door een vibrator aan de controller te bevestigen. “We gebruikten de power van de controller om de vibrator aan te drijven. Een crash met de auto activeerde de vibrator. De SeXbox was geboren.” Machulis zette het filmpje op internet en had de volgende ochtend zeventigduizend views. “Ik was opeens wereldwijd de grootste expert van sextechnology engineering.”

Sindsdien reist Machulis de wereld over om workshops te geven. Hij leert zijn studenten de fijne kneepjes van het sextool vak. De speeltjes moeten aan een paar voorwaarden voldoen. Ze dienen ten eerste het seksuele genot te verhogen. Daarnaast moeten ze door een ander apparaat en met behulp van een computer worden aangedreven. Zoals de vibrator, die aan de Xbox was gekoppeld.“Ik ben vooral geïnteresseerd in de techniek”, zegt hij. “Vibrators zijn te koop vanaf vijf dollar. Uiteindelijk wil een ingenieur toch het liefste mensen voor weinig geld heel veel plezier laten beleven met techniek?”

Machulis benadert de workshop als ingenieur. Hij studeerde informatica aan de universiteit van Oklahoma en werkte onder meer aan Second Life. Hij onderhoudt ook de website slashdong.org, die geheel gewijd is aan de techniek van sexspeeltjes.

Een van de meest opmerkelijke speeltjes die Machulis maakte, is een vibrator die door Twitter wordt geactiveerd. “Ik heb een account aangemaakt op Twitter. Vervolgens schreef ik een computerprogramma, dat ervoor zorgt dat een vibrator trilt als een tweet verschijnt. Bij spaties trilt het ding niet en op elk letter reageert het speeltje anders. Ik kreeg al snel Japanse twitterberichten binnen. Dan ging de vibrator keihard tekeer. Het bleek dat het ding een fetish had voor Japanse tekens. Ik neem deze vibrator mee naar mijn workshops om uit te leggen hoe je het beste een systeem kunt ontwerpen voor een speeltje.”

De studenten van de workshop gaan samen met Machulis aan de slag met een arduino. Dat is een eenvoudig open source computerplatform, waarmee objecten worden aangestuurd. “Daarmee kun je van alles doen. Denk bijvoorbeeld aan een vibrator die door muziek wordt aangestuurd.”
Het vreemdste dat Machulis ooit zag op zijn vakgebied, dat ook wel teledildonics wordt genoemd, was op een website. “Daarop is een machine te zien met een dildo eraan, waarmee bezoekers mannen en vrouwen kunnen penetreren. De beelden komen via een webcam bij de sitebezoeker op zijn computer binnen. Het is teledildonics ten voeten uit, omdat je dankzij computertechniek over een afstand een sexspeeltje aanstuurt. Iedere bezoeker krijgt een cijfer voor zijn of haar penetratie. Op de site worden ranglijsten gepubliceerd van wie het beste is. Het gaat om porno en het is tegelijkertijd een soort competitieve sport. Ik vind dat nogal idioot.”

Machulis hoopt dat zijn workshop een aansporing is voor zijn studenten om teledildonics verder te onderzoeken. “Je vertelt mij misschien niet al je seksuele fantasieën tijdens de les. En dat hoeft ook niet. Maar nadat je mijn workshop hebt gevolgd, heb je basiskennis. Doe daar je voordeel mee. Want vervolgens kun je thuis in het geniep aan de slag gaan om de sextoy van je dromen te maken.”

Sextoy workshop van Kay Machulis, zondag 12 september 11.00-18.00. In Worm, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Entree: 30 euro. Aanmelden via: workshop


27 april 2015 00.55

​Zomerdip

​Zomerdip Als wij op reis gaan, slaan we er de Lonely Planet op na, maar is er ook een Lonely Planet Nederland en komt deze verder dan tulpen, Kinderdijk en Amsterdam? Tot mijn verbazing is het antwoord ja. Een van de dingen die de buitenlander ...
27 april 2015 00.51

​Schijt aan je sixpack

​Schijt aan je sixpack Zon, een uitgestrekt grasveld, vrienden om je heen en eten en drinken in overvloed. Beter wordt het niet, toch? Behalve wanneer dat grasveld ook de locatie is van een foodfestival.

13 april 2015 13.33

Te veel vlees

Te veel vlees In de Victoriaanse tijd geloofde men dat als je te veel vlees had gegeten en buikpijn had, er een goede remedie was: nog meer vlees! Hun recept was vleessap, wij hebben iets wat smakelijker is, namelijk soep. Nodig: soeppan, ...
13 april 2015 13.29

Koningsfestival voor thuisblijvers

Koningsfestival voor thuisblijvers Armoe troef was het, als het ging om Delftse feestjes op Koningsnacht. Evenementenbureau De Burgemeesters kon het niet aanzien, en houdt dit jaar voor het eerst 'het allerdikste outdoor festival van Koningsnacht': Oranjekoorts op ...

30 maart 2015 00.12

Nog meer vlees

Nog meer vlees Ik blijf nog heel even doorgaan met vlees. We hebben werk gemaakt van het lammetje, we hebben het varkentje gewassen. Rest ons nog een belangrijke groep: de koe. Het volgende recept kwam ik tegen tijdens een reis door Zuid-Afrika. Bij ...
30 maart 2015 00.05

​In een gespreid, kunstig bedje

​In een gespreid, kunstig bedje Een weekend vol muziek, theater, dans, beeldende kunst - en blijf je gezellig slapen? De alweer vijftiende editie van het Rotterdamse festival Motel Mozaïque wil zijn bezoekers ontvangen zoals je vrienden ontvangt, maar doet dat nét even ...

  Meer