De Master: Carli Wensveen

Zonder wiskundigen als Carli Wensveen wordt het niks met Ajax. Of welke andere voetbalclub dan ook, die haar analyse van 'ball action data' goed kan gebruiken.

Foto: Sam Rentmeester
Foto: Sam Rentmeester

Onderzoek: 'Classification of playing styles in football: The use of ball action data'
Eindcijfer: 8

Nee, met voetbal had ze eigenlijk niet zo veel. Wel met sport. "Ik tennis", zegt wiskundige Carli Wensveen (23) opgewekt. "Maar ik weet wat buitenspel is, hoor." Dat ze vorige maand afstudeerde bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica op een methode die spelstijlen in het voetbal analyseert, is dus niet heel opmerkelijk - zeker toen haar afstudeerbeleider haar wees op een project binnen een softwarebedrijf dat zich deels richt op statistiek en voetbal.

"Voor coaches is het handig als ze op basis van objectieve data de spelstijl van een team kunnen herkennen. Om het spel van de tegenstander te analyseren bijvoorbeeld, maar ook om de stijl van het eigen team in kaart te brengen - en op basis daarvan eventueel aan te passen", zegt Wensveen. Maar als je ervan uitgaat dat de meeste teams volgens één van de vier meest gebruikte stijlen spelen, is dat voor een getrainde coach toch met het blote oog te zien? Niet helemaal, want er zijn altijd variabelen, ontdekte Wensveen. "Zo speelt Ajax volgens de Hollandse School: gericht op balbezit maar niet aanvallend." Dat betekent natuurlijk niet dat daar nooit een stijlelement van een andere stroming tussendoor komt. Haar algoritme ziet die variabelen, wijst ze een prioriteit toe en rekent die mee in de bepaling van de spelstijl.

Daar slaat de gemiddelde voetbalclub niet stante pede van achterover, maar Wensveens methode doet meer: "Hij focust ook op de algemene spelstijl zonder die toe te kennen aan één van de meest voorkomende stijlen. Zo houdt hij oog voor de details." Dát was ze in haar literatuuronderzoek nog niet tegengekomen. Het is de bedoeling dat haar methode uiteindelijk wordt gebruikt in een algemener softwarepakket voor de analyse van voetbaldata.

Welkom in de wereld van het grote geld. Toch lonkt de wetenschap de wiskundige meer: vanaf volgend jaar werkt ze als data scientist bij een data-analysebedrijf in de gezondheidszorg. In haar vrije tijd blanco naar Studio Sport kijken zit er met haar ingenieurstitel op zak niet meer in. "Ik kijk niet vaker naar voetbal dan eerst, maar wel anders: in elke wedstrijd probeer ik nu de spelstijl te herkennen." Een sport op zich; jammer dat je er niet fit van wordt.