De eerste brakke dag van het jaar

Begin 2017 met een gezond ontbijt, dat is nog eens een goed voornemen. Student en kok Maurice van Bussel mixt gember door de kwark.

Maurice van Bussel (23) is vierdejaars student Industrieel Ontwerpen en werkt bij restaurant De Centrale in Delft.
Maurice van Bussel (23) is vierdejaars student Industrieel Ontwerpen en werkt bij restaurant De Centrale in Delft.

Eigenlijk is het vreemd. Op 31 december heeft iedereen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Minder drinken, meer studeren, stoppen met roken en gezond eten. Toch voelen bijna alle studenten zich op 1 januari brak. Te veel gedronken en te weinig geslapen. Om nieuwjaarsdag te overleven en zo snel mogelijk te beginnen met je goede voornemens, een paar tips voor een gezond ontbijt.

Granola met gember en koriander voor door de kwark
250 g havervlokken; 250 g noten en pitten (ik gebruikte cashewnoten, walnoten, amandelen, hazelnoten en zonnebloempitten); 1 el gemberpoeder; 1 el korianderpoeder; 100 g honing; 100 g gembersiroop; 120 g kokosolie; 4 el espresso of 4 el sterke koffie; 1 tl zout.


Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng de droge ingrediënten, behalve het zout, in een grote mengkom. Doe in een klein steelpannetje koffie, honing, gembersiroop, zout en kokosolie. Warm het, op laag vuur, op zodat de kokosolie smelt en het geheel gemengd is. Zorg dat het niet gaat koken. Giet het vocht bij de droge ingrediënten in de mengkom en meng goed. Spreidt de ongebakken granola uit op een bakplaat met bakpapier of een antiaanbaklaag. Doe de granola in de voorverwarmde oven. Meng om het kwartier de granola met een vork zodat alles dezelfde kleur en garing krijgt. Haal na 50 minuten de granola uit de oven. Doe de granola niet meteen in een pot of zak maar laat het eerst volledig afkoelen, anders bestaat de kans dat de granola weer zacht wordt. Zodra het afgekoeld is, kun je er eventueel nog gedroogd fruit doorheen doen. Het is heerlijk met een beetje sinaasappelsap en sinaasappelpartjes gemengd door de kwark.