Crisis slaat beetje toe bij hbo-afgestudeerden

Hbo’ers zijn anderhalf jaar na afstuderen iets vaker werkloos dan voorheen. Ook krijgen ze minder vaak een vast contract, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor.

Eind vorig jaar ondervroeg het Maastrichtse Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt in opdracht van de HBO-raad ruim twintigduizend hbo’ers die in studiejaar 2009-2010 afstudeerden aan een bachelor- of masteropleiding. Hebben ze werk, en op welk niveau? Zijn ze achteraf tevreden met hun opleiding?

De werkloosheid van afgestudeerden aan een voltijd opleiding steeg van zes procent in 2010 naar 6,6 procent in 2011. De baankansen blijken wederom het slechtst in de kunstsector (8,6 procent werkloos) en de economie (8,5). Maar ook in de agrarische (7,8) en sociaal-agogische richtingen (7,8) zijn de cijfers niet rooskleurig. Afgestudeerden van zorg- en techniekopleidingen vinden juist makkelijker een baan dan in 2010. Maar 2,5 en 4,25 procent is werkloos.

Toch is 86 procent van de hbo’ers drie maanden na afstuderen aan de slag, maar dat kan ook voor twaalf uur in de week in de supermarkt zijn. Na anderhalf jaar is dat ruim 93 procent. Iets minder dan acht op de tien heeft werk in het eigen vakgebied. Voor driekwart geldt dat ze een functie op hbo-niveau hebben. Sociaal-agogen hebben daar de meeste moeite mee: slechts 55 procent slaagt daarin.

Hbo’ers krijgen net als andere afgestudeerden minder vaak een vast contract. Slechts 47 procent heeft na anderhalf jaar een vaste aanstelling. Toch zou bijna vier van de vijf hbo’ers met de kennis van nu voor dezelfde studie hebben gekozen.

26 januari 2015 15.54

Bedrijven willen meer aandacht voor bèta

Het is een gemiste kans dat het kabinet zo weinig aandacht schenkt aan bètaonderzoek. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie op de nieuwe wetenschapsvisie.
26 januari 2015 07.24

​Bussemaker vertrouwt Islamitische Universiteit niet meer

De Islamitische Universiteit Rotterdam staat onder verscherpt toezicht. De vele incidenten zijn minister Bussemaker een doorn in het oog, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

26 januari 2015 07.17

​Dekker sust kritiek op NWO-plannen

De felle kritiek van wetenschappers op de drastische hervorming van onderzoeksorganisatie NWO berust op een misverstand, stelt staatssecretaris Sander Dekker. Ze belanden heus niet in een bijrol.
26 januari 2015 07.09

​Hbo wil slechte rekenaars weigeren

Scholieren die de landelijke rekentoets niet halen, hebben bij sommige hbo-opleidingen niets te zoeken. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer.

26 januari 2015 06.54

​Vlaanderen bang voor toestroom studenten zonder basisbeurs

De Vlaamse minister van Onderwijs maakt zich zorgen over afschaffing van de basisbeurs in Nederland. Ze wil met minister Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.
26 januari 2015 00.18

Buurmans Bouwmarkt

Een oude loods aan een wat afgelegen parkeerplaats. Voor de deur een uitgewoonde bont beschilderde bus en stapels hout. Achter de Keileweg – ja, die weg waar vroeger de tippelzone van Rotterdam was - is een nieuw idee geboren: Buurman.