Crisis slaat beetje toe bij hbo-afgestudeerden

Hbo’ers zijn anderhalf jaar na afstuderen iets vaker werkloos dan voorheen. Ook krijgen ze minder vaak een vast contract, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor.

Eind vorig jaar ondervroeg het Maastrichtse Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt in opdracht van de HBO-raad ruim twintigduizend hbo’ers die in studiejaar 2009-2010 afstudeerden aan een bachelor- of masteropleiding. Hebben ze werk, en op welk niveau? Zijn ze achteraf tevreden met hun opleiding?

De werkloosheid van afgestudeerden aan een voltijd opleiding steeg van zes procent in 2010 naar 6,6 procent in 2011. De baankansen blijken wederom het slechtst in de kunstsector (8,6 procent werkloos) en de economie (8,5). Maar ook in de agrarische (7,8) en sociaal-agogische richtingen (7,8) zijn de cijfers niet rooskleurig. Afgestudeerden van zorg- en techniekopleidingen vinden juist makkelijker een baan dan in 2010. Maar 2,5 en 4,25 procent is werkloos.

Toch is 86 procent van de hbo’ers drie maanden na afstuderen aan de slag, maar dat kan ook voor twaalf uur in de week in de supermarkt zijn. Na anderhalf jaar is dat ruim 93 procent. Iets minder dan acht op de tien heeft werk in het eigen vakgebied. Voor driekwart geldt dat ze een functie op hbo-niveau hebben. Sociaal-agogen hebben daar de meeste moeite mee: slechts 55 procent slaagt daarin.

Hbo’ers krijgen net als andere afgestudeerden minder vaak een vast contract. Slechts 47 procent heeft na anderhalf jaar een vaste aanstelling. Toch zou bijna vier van de vijf hbo’ers met de kennis van nu voor dezelfde studie hebben gekozen.

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.