Crisis slaat beetje toe bij hbo-afgestudeerden

Hbo’ers zijn anderhalf jaar na afstuderen iets vaker werkloos dan voorheen. Ook krijgen ze minder vaak een vast contract, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor.

Eind vorig jaar ondervroeg het Maastrichtse Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt in opdracht van de HBO-raad ruim twintigduizend hbo’ers die in studiejaar 2009-2010 afstudeerden aan een bachelor- of masteropleiding. Hebben ze werk, en op welk niveau? Zijn ze achteraf tevreden met hun opleiding?

De werkloosheid van afgestudeerden aan een voltijd opleiding steeg van zes procent in 2010 naar 6,6 procent in 2011. De baankansen blijken wederom het slechtst in de kunstsector (8,6 procent werkloos) en de economie (8,5). Maar ook in de agrarische (7,8) en sociaal-agogische richtingen (7,8) zijn de cijfers niet rooskleurig. Afgestudeerden van zorg- en techniekopleidingen vinden juist makkelijker een baan dan in 2010. Maar 2,5 en 4,25 procent is werkloos.

Toch is 86 procent van de hbo’ers drie maanden na afstuderen aan de slag, maar dat kan ook voor twaalf uur in de week in de supermarkt zijn. Na anderhalf jaar is dat ruim 93 procent. Iets minder dan acht op de tien heeft werk in het eigen vakgebied. Voor driekwart geldt dat ze een functie op hbo-niveau hebben. Sociaal-agogen hebben daar de meeste moeite mee: slechts 55 procent slaagt daarin.

Hbo’ers krijgen net als andere afgestudeerden minder vaak een vast contract. Slechts 47 procent heeft na anderhalf jaar een vaste aanstelling. Toch zou bijna vier van de vijf hbo’ers met de kennis van nu voor dezelfde studie hebben gekozen.

03 maart 2015 17.20

​Bussemaker: 'Universiteit is geen bedrijf'

Minister Bussemaker reageert op alle onrust in het hoger onderwijs. Ze gaat kwetsbare talenstudies beter beschermen, belooft ze. Maar hoe verdedigt ze zich tegen het verwijt van rendementsdenken?
03 maart 2015 17.15

​‘Taalniveau studenten moet omhoog’

Universiteiten en hogescholen moeten ervoor zorgen dat hun studenten een hoger taalniveau bereiken, vindt de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Die overhandigde zojuist een advies aan minister Bussemaker.

03 maart 2015 17.14

​Plagiaat in Rotterdams proefschrift was geen ongelukje

Een promovenda van de Erasmus Universiteit pleegde welbewust plagiaat. Misschien moet haar doctorsgraad tóch worden ingetrokken, overweegt het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.
03 maart 2015 17.12

​Slot van Bussemakers tour: in een fabriek over hoger onderwijs praten

Wat blijft er hangen na de tour van minister Bussemaker langs universiteiten en hogescholen? Op de slotbijeenkomst zong vooral het nieuwe toverwoord rond: flexibel, flexibel, flexibel.

03 maart 2015 16.09

​Gratis WiFi in de binnenstad

Op een terrasje je mail checken, internetten of studeren. Sinds vanochtend kan dat met gratis WiFi en toegang tot Eduroam op vier pleinen in Delft.
02 maart 2015 16.48

Wie maakt er cyberbenen?

Wie maakt er cyberbenen? TU's eerste bionische team is aan het werven voor deelname aan de Cybathlon volgend jaar in Zürich.