Collegegeldvrij besturen: de instellingen kiezen

Studenten die een fulltime bestuursjaar doen hoeven als het aan de Tweede Kamer ligt straks geen collegegeld meer te betalen. Op die manier hebben ze minder gauw last van de langstudeerboete.

Studenten die zich een jaar fulltime inzetten voor hun vereniging, de medezeggenschap of bijvoorbeeld topsport en intussen geen onderwijs volgen, kunnen zich uitschrijven bij hun hogeschool of universiteit. Door een contract met hun instelling te sluiten dat ze na het jaar hun studie als gepland zullen hervatten, behouden ze het recht op een bestuursbeurs uit het profileringsfonds van hun instelling en op studentenhuisvesting.

Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) kondigden het plan voor “collegegeldvrij besturen” al eerder aan, maar staatssecretaris Zijlstra was niet enthousiast. De twee kondigden aan door te zetten en hebben nu een amendement ingediend bij de Tweede Kamer om het alsnog wettelijk te regelen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’. Vorig jaar bleek al dat een Kamermeerderheid achter het plan staat.

Of elke Nederlandse student in de toekomst van de regeling kan profiteren is nog niet duidelijk. Universiteiten en hogescholen mogen zelf bepalen óf ze de regeling gaan invoeren en welke functies ervoor in aanmerking komen. “Als universiteiten een bloeiend studentenleven belangrijk vinden, gaan ze hier volop gebruik van maken”, stellen Lucas en Van der Ham in een persbericht.

Sinds de invoering van de langstudeerboete mogen studenten nog maar één jaar uitlopen voor ze drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. Een bestuursjaar telt nu gewoon mee voor de studieduur en dat werkt ontmoedigend, vinden VVD en D66. Studentenorganisaties ISO en LKvV beamen dat, maar zijn teleurgesteld dat de regeling niet voorziet in een lening bij DUO. Ze roepen D66 en de VVD op daar nog eens naar te kijken, omdat een beurs uit het profileringsfonds vaak niet toereikend is om te voorzien in de kosten voor levensonderhoud.

27 november 2014 14.21

Big data debat: privacy versus innovatie

De Nationale DenkTank organiseerde op 26 november in Amsterdam een debat over big data. Het werd een levendige afweging tussen kansen en gevaren, waarbij de eerste wonnen.
27 november 2014 12.38

Ook vierdejaars wo-student krijgt straks geen basisbeurs meer

Universitaire bachelorstudenten die erop rekenen dat ze in hun vierde bachelorjaar nog een basisbeurs krijgen, vergissen zich. Ook zij vissen vanaf volgend collegejaar achter het net.

27 november 2014 12.35

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.
26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.

26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.
26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.