Collegegeldvrij besturen: de instellingen kiezen

Studenten die een fulltime bestuursjaar doen hoeven als het aan de Tweede Kamer ligt straks geen collegegeld meer te betalen. Op die manier hebben ze minder gauw last van de langstudeerboete.

Studenten die zich een jaar fulltime inzetten voor hun vereniging, de medezeggenschap of bijvoorbeeld topsport en intussen geen onderwijs volgen, kunnen zich uitschrijven bij hun hogeschool of universiteit. Door een contract met hun instelling te sluiten dat ze na het jaar hun studie als gepland zullen hervatten, behouden ze het recht op een bestuursbeurs uit het profileringsfonds van hun instelling en op studentenhuisvesting.

Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) kondigden het plan voor “collegegeldvrij besturen” al eerder aan, maar staatssecretaris Zijlstra was niet enthousiast. De twee kondigden aan door te zetten en hebben nu een amendement ingediend bij de Tweede Kamer om het alsnog wettelijk te regelen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’. Vorig jaar bleek al dat een Kamermeerderheid achter het plan staat.

Of elke Nederlandse student in de toekomst van de regeling kan profiteren is nog niet duidelijk. Universiteiten en hogescholen mogen zelf bepalen óf ze de regeling gaan invoeren en welke functies ervoor in aanmerking komen. “Als universiteiten een bloeiend studentenleven belangrijk vinden, gaan ze hier volop gebruik van maken”, stellen Lucas en Van der Ham in een persbericht.

Sinds de invoering van de langstudeerboete mogen studenten nog maar één jaar uitlopen voor ze drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. Een bestuursjaar telt nu gewoon mee voor de studieduur en dat werkt ontmoedigend, vinden VVD en D66. Studentenorganisaties ISO en LKvV beamen dat, maar zijn teleurgesteld dat de regeling niet voorziet in een lening bij DUO. Ze roepen D66 en de VVD op daar nog eens naar te kijken, omdat een beurs uit het profileringsfonds vaak niet toereikend is om te voorzien in de kosten voor levensonderhoud.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.