Chaotische all-inclusive

Chaos aan de Schie. Klinkt als stakende schippers, ís een prachtig cultureel culinair evenement bij Lijm&Cultuur. Was het in de voorgaande jaren nog vooral een culinaire happening, dit jaar maken theater- en muziekvoorstellingen het festival tot een letterlijk lekker, chaotisch totaalplaatje.

Net zo belangrijk als de gerechten van chef-kok Jannie Munk zijn de voorstellingen en muziek tijdens Chaos aan de Schie. (Foto: Lijm&Cultuur)
Net zo belangrijk als de gerechten van chef-kok Jannie Munk zijn de voorstellingen en muziek tijdens Chaos aan de Schie. (Foto: Lijm&Cultuur)

Uit eten gaan, dat was vroeger iets wat alleen je ouders deden. Maar met programma’s als ‘Topchef’ en ‘Herrie in de Keuken’ is eten tegenwoordig iets wat bijna iedereen belangrijk én leuk vindt. Hoe fijn is het dan als al dat lekkers ook nog eens gepaard gaat met mooie voorstellingen en goeie muziek?

Eigenlijk was Chaos aan de Schie een louter culinair evenement, toen het drie jaar geleden voor het eerst werd gehouden bij Lijm&Cultuur. Chef-kok Jannie Munk, 23 jaar lang eigenaar van restaurant L’Orage aan de Oude Delft, was toe aan een nieuwe uitdaging toen ze haar restaurant in 2008 verkocht. Ze liep Antoinette Wijffels van Lijm&Cultuur tegen het lijf, en even later was een maand lang culinair entertainment onder de naam Chaos aan de Schie een feit. Gewoon culinair genieten met eerlijke producten, en af en toe een ‘cultureel bijgerecht’.

Maar tijden veranderen en het succes van de voorgaande jaren smaakte naar meer. Dus is Chaos aan de Schie behalve culinair, dit jaar vooral ook cultureel verantwoord, met een Keltische en Scandinavische twist. Een intiem concert van De Andersons bijvoorbeeld, die het repertoire van Cornelis Vreeswijk zingen met eigen, Zweedse invloeden. Grote publiekstrekker is de voorstelling ‘Adel Blank’ van Alex van Warmerdam, uitgevoerd door Dario Fo, ondernemers in de kunst. Daarin brengt Blank haar laatste dagen door in haar grote huis, samen met haar ‘personeel’: een hulp in de huishouding, hulp in de keuken, een dienstmeid en een butler. Walter de hond is zijn eigen, behagende ik. De sfeer wordt steeds grimmiger, het personeel ongeduriger, waardoor hun ware aard naar boven komt. Genieten voor iedereen die van de absurdistische humor van Van Warmerdam houdt.

Niet dat het eten te lijden heeft onder de nieuwe koers van het festival vol ‘culturele hoofdgerechten’; dat gaat precies zo door als in voorgaande jaren. Proeverijen met pure smaken en mooie wijnen.

Maar heb je helemaal geen zin in die culinaire hoogstandjes en wil je gewoon even genieten van een fijne voorstelling? Prima! Je kunt losse kaartjes kopen voor alleen voorstellingen of juist alleen eten. Gewoon een wijntje drinken bij mooie muziek is net zo makkelijk als een gezellig diner met je vrienden terwijl je de optredens laat voor wat ze zijn. Al zou dat laatste wel een beetje zonde zijn, want dan mis je ook het optreden van La Troba Kung-Fú, dat speciaal uit Spanje wordt overgevlogen voor het festival. Ze spelen met een mix van ‘rumba, cumbia, dub and kitchen sink; accordion-led mestizo music’. De folkmuziek van Finvarra past al even goed in het plaatje. En het mooiste: het ligt op een steenworp afstand van de TU, je rolt zo door vanuit de collegezaal. Al doet een echte Delftse student het natuurlijk volgens de nummer-één studentensport, en komt lekker in een bootje.

Chaos aan de Schie, tot en met zaterdag 10 maart op het terrein van Lijm&Cultuur. Restaurant open van woensdag t/m zaterdag van 16.00 tot 23.00 uur. Losse kaarten € 20,- /CJP € 15,-. Chaosarrangement met diner € 45,- (aanvang diner uiterlijk 19.00 uur). Voor het programma: www.chaosaandeschie.nl. Reserveringen restaurant: info@lijmencultuur.nl/(015)2629400.


17 november 2014 00.39

Herfstmaaltijd

Herfstmaaltijd In rap tempo komen Sint en Piet, de Kerstman en het einde van het jaar eraan. Maar voordat we ons op die chaos werpen, is er de herfst. De bladeren vallen en de dagen worden korter. Tijd om weg te kruipen achter een goede film of een goed ...
17 november 2014 00.33

Avonturennacht

Avonturennacht Het klinkt als warme chocomel met rum bij een haardvuur. Storytelling Night, bij Sport & Cultuur, weet in elk geval de spanning en mystiek te pakken. In ‘Speaker of Djinns’ zet ‘Storyteller of the Year’ Sahand Sahebdivani, je ...

03 november 2014 00.30

Pompoen

Pompoen Zo langzamerhand zie je ze weer overal. In grote en kleine maten, rond, ovaal, uitgerekt. Ik heb het uiteraard over pompoen. Of hij nou groen, oranje of geel is, uiteindelijk zijn het, met de juiste bereiding, pareltjes van groentes. De ...
03 november 2014 00.24

Sir James brengt zijn debuutalbum op smaak

Sir James brengt zijn debuutalbum op smaak Een culinair bereide eend op je bord. Dat smaakt naar een nummer van het debuutalbum van de singer/songwriters van Sir James. De bandleden houden wel van een experimentje. Proef zelf maar.

13 oktober 2014 00.57

Kastanje

Kastanje ​In een cultuur waar in plastic verpakte plakjes worst het winnen van een vers gevangen vis, weten nog maar weinig mensen wat de natuur ons te bieden heeft. Een van de schrijnende voorbeelden is de overvloed aan kastanjes. Ze liggen ...
13 oktober 2014 00.51

Museumnacht

Museumnacht L’Heure Bleue, het uur waarop de zon net onder is en de lucht een staalblauwe kleur heeft, is hét moment om de stad in te duiken. Niet verwonderlijk dat de jubileumeditie van de Delftse Museumnacht, op vrijdag 24 oktober, dit thema ...

  Meer