Chaotische all-inclusive

Chaos aan de Schie. Klinkt als stakende schippers, ís een prachtig cultureel culinair evenement bij Lijm&Cultuur. Was het in de voorgaande jaren nog vooral een culinaire happening, dit jaar maken theater- en muziekvoorstellingen het festival tot een letterlijk lekker, chaotisch totaalplaatje.

Net zo belangrijk als de gerechten van chef-kok Jannie Munk zijn de voorstellingen en muziek tijdens Chaos aan de Schie. (Foto: Lijm&Cultuur)
Net zo belangrijk als de gerechten van chef-kok Jannie Munk zijn de voorstellingen en muziek tijdens Chaos aan de Schie. (Foto: Lijm&Cultuur)

Uit eten gaan, dat was vroeger iets wat alleen je ouders deden. Maar met programma’s als ‘Topchef’ en ‘Herrie in de Keuken’ is eten tegenwoordig iets wat bijna iedereen belangrijk én leuk vindt. Hoe fijn is het dan als al dat lekkers ook nog eens gepaard gaat met mooie voorstellingen en goeie muziek?

Eigenlijk was Chaos aan de Schie een louter culinair evenement, toen het drie jaar geleden voor het eerst werd gehouden bij Lijm&Cultuur. Chef-kok Jannie Munk, 23 jaar lang eigenaar van restaurant L’Orage aan de Oude Delft, was toe aan een nieuwe uitdaging toen ze haar restaurant in 2008 verkocht. Ze liep Antoinette Wijffels van Lijm&Cultuur tegen het lijf, en even later was een maand lang culinair entertainment onder de naam Chaos aan de Schie een feit. Gewoon culinair genieten met eerlijke producten, en af en toe een ‘cultureel bijgerecht’.

Maar tijden veranderen en het succes van de voorgaande jaren smaakte naar meer. Dus is Chaos aan de Schie behalve culinair, dit jaar vooral ook cultureel verantwoord, met een Keltische en Scandinavische twist. Een intiem concert van De Andersons bijvoorbeeld, die het repertoire van Cornelis Vreeswijk zingen met eigen, Zweedse invloeden. Grote publiekstrekker is de voorstelling ‘Adel Blank’ van Alex van Warmerdam, uitgevoerd door Dario Fo, ondernemers in de kunst. Daarin brengt Blank haar laatste dagen door in haar grote huis, samen met haar ‘personeel’: een hulp in de huishouding, hulp in de keuken, een dienstmeid en een butler. Walter de hond is zijn eigen, behagende ik. De sfeer wordt steeds grimmiger, het personeel ongeduriger, waardoor hun ware aard naar boven komt. Genieten voor iedereen die van de absurdistische humor van Van Warmerdam houdt.

Niet dat het eten te lijden heeft onder de nieuwe koers van het festival vol ‘culturele hoofdgerechten’; dat gaat precies zo door als in voorgaande jaren. Proeverijen met pure smaken en mooie wijnen.

Maar heb je helemaal geen zin in die culinaire hoogstandjes en wil je gewoon even genieten van een fijne voorstelling? Prima! Je kunt losse kaartjes kopen voor alleen voorstellingen of juist alleen eten. Gewoon een wijntje drinken bij mooie muziek is net zo makkelijk als een gezellig diner met je vrienden terwijl je de optredens laat voor wat ze zijn. Al zou dat laatste wel een beetje zonde zijn, want dan mis je ook het optreden van La Troba Kung-Fú, dat speciaal uit Spanje wordt overgevlogen voor het festival. Ze spelen met een mix van ‘rumba, cumbia, dub and kitchen sink; accordion-led mestizo music’. De folkmuziek van Finvarra past al even goed in het plaatje. En het mooiste: het ligt op een steenworp afstand van de TU, je rolt zo door vanuit de collegezaal. Al doet een echte Delftse student het natuurlijk volgens de nummer-één studentensport, en komt lekker in een bootje.

Chaos aan de Schie, tot en met zaterdag 10 maart op het terrein van Lijm&Cultuur. Restaurant open van woensdag t/m zaterdag van 16.00 tot 23.00 uur. Losse kaarten € 20,- /CJP € 15,-. Chaosarrangement met diner € 45,- (aanvang diner uiterlijk 19.00 uur). Voor het programma: www.chaosaandeschie.nl. Reserveringen restaurant: info@lijmencultuur.nl/(015)2629400.


23 februari 2015 00.14

Zo mak als een...

Zo mak als een... Lammetje uiteraard! In mijn optiek laat men het lam (te) vaak links liggen, uit vrees voor vele dingen, zoals prijs, smaak en moeilijkheid in bereiden. Maar waarom zou je? Een mooi stuk lam hoeft niet duur te zijn. Er zijn vele ...
23 februari 2015 00.11

Gekke bekken

Gekke bekken Heb je even? Het wordt namelijk nachtwerk in Theater De Veste, en nu eens niet voor de zoveelste afterparty. De Nacht van het Cabaret haalt door tot in de kleine uurtjes, en presenteert in één keer een bups nieuw talent.

09 februari 2015 00.19

Vette bek

Vette bek In mijn optiek is er niets beter dan, na een avond iets te diep in het glaasje te hebben gekeken, je te buiten gaan aan een Turkse pizza, kapsalon of andere zalvige hap. Bij voorkeur tussen ‘nog eentje dan’ en ‘een fles sterk is nog ...
09 februari 2015 00.13

Muziek op schoot

Muziek op schoot Wat: StuKaFest Waar: Studentenkamers in de binnenstad Wanneer: Woensdag 25 januari vanaf 19.30 uur Entree: €4 voor losse rondes, €11 voor alle drie en €14 inclusief het StuKaFeest Partyprognose: 9 Kleine liedjes en beginnende ...

26 januari 2015 00.29

Supke

Supke Waar we een paar jaar geleden nog aankeken tegen gevoelstemperatuur -14, een bevroren Schie en Delft een groot winterwonderland was, verzuipen we nu stilletjes in de malaise van korte dagen en veel te veel regen. Maar, in de woorden van ...
26 januari 2015 00.24

Circus op de dansvloer

Circus op de dansvloer Bij gebrek aan een écht goede club in Delft, kwam evenementenbureau De Burgemeester in samenwerking met Theater De Veste onlangs op de proppen met een verrassend nieuw partyconcept: indoor housefestival Cirque du Théâtre. Op vrijdag 13 ...

  Meer