CDA botst met Zijlstra

Het CDA verzet zich tegen de huidige plannen van staatssecretaris Zijlstra voor prestatiebekostiging in het hoger onderwijs. Die leveren te veel bureaucratie op, vinden de christendemocraten.

Het CDA stoort zich vooral aan de nieuwe reviewcommissie, die over de prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten moet adviseren. Dat is weer een nieuwe autoriteit erbij in het hoger onderwijs, smaalt kamerlid Sander de Rouwe. “Je wordt er horendol van.”

Tijdens een debat in de Tweede Kamer sprak De Rouwe harde woorden over de plannen van staatssecretaris Zijlstra. Prestatieafspraken zijn volgens hem prima, maar niet op deze manier met 23 pagina’s aan voorwaarden. “Als het doorslaat in pennenschrijverij en nota’s, dan is dat niet het doel van de prestatieafspraken en ook niet de afspraak in regeerakkoord.”

De problemen in het hbo zijn volgens hem vooral ontstaan doordat mensen hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen, terwijl ze die wel hadden. Daarom wil De Rouwe liever het huidige toezicht versterken.

Met name de raden van toezicht moeten het in zijn pleidooi ontgelden. Hij komt binnenkort met voorstellen om aan die raden meer eisen te stellen. “Nu kan iemand met een mbo-diploma toezicht houden op de kwaliteit van een hbo-instelling. Ik vind dat bespottelijk.”

In raden van toezicht zitten wel goede leden, aldus De Rouwe, “maar ook mensen die ontzettend weinig weten van het primaire proces, die de onderwijs- en examenregeling niet kennen en die niet weten hoe de financiering van het hoger onderwijs in elkaar zit. En die moeten toezicht houden?”

Daar wil hij iets aan doen. “Laten we inzetten op al die organen die we al hebben. Laten we daar een verbeterslag maken. Als we extra eilandjes gaan creëren dan weten we wat er gebeurt. Dan gaan mensen nog meer dan nu naar elkaar kijken en neemt niemand zijn verantwoordelijkheid. Ik mis het debat over het zelfreinigende vermogen van de toezichthouders.”

De SGP wilde weten of hij het niet te somber inzag. Neem de Hogeschool Inholland. Daar maakt het nieuwe bestuur toch schoon schip? “Ik doe mijn voorstel in de wetenschap dat veel hogescholen er al mee bezig zijn”, aldus De Rouwe.

SP en ChristenUnie reageerden blij verrast op het betoog en wilden graag ‘zaken doen’. De VVD hield zich stil en interrumpeerde niet.

23 september 2014 16.11

Studenten op zwart zaad

Eén op de negen studenten heeft een betalingsachterstand. Ze betalen boetes niet, hebben geen geld voor hun zorgverzekering of zijn de belastingdienst nog geld schuldig. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud.
23 september 2014 16.10

“Leenstelsel door de Kamer gejaagd”

In een stekelig overleg hekelen oppositiepartijen de snelheid waarmee VVD, PvdA, D66 en GroenLinks het leenstelsel door de Tweede Kamer willen loodsen. “Daar komen brokken van.”

23 september 2014 16.09

“Mbo is niet voor losers”

Er gaan te veel studenten naar de universiteit die eigenlijk op het hbo thuishoren, zoals er ook te veel studenten naar het hbo gaan die beter voor het mbo kunnen kiezen.
23 september 2014 10.14

Verbazing over studentenstop techniekopleidingen

Zes hogescholen gaan de instroom beperken van de opleidingen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek. Maar de Vereniging Hogescholen verzekert dat er nog steeds een grote behoefte is aan nieuwe techniekstudenten.

22 september 2014 16.13

Raad van State: masters mochten op basisbeurs rekenen

Het is niet eerlijk dat nieuwe wo-masterstudenten volgend jaar al geen basisbeurs meer krijgen, vindt de Raad van State. Maar minister Bussemaker verwerpt de kritiek.
22 september 2014 15.17

​VSSD: wetsvoorstel leenstelsel benadeelt bèta’s

De Delftse studentenvakbond VSSD vindt dat het wetsvoorstel voor het leenstelsel bètastudenten extra hard raakt, omdat hun studies gemiddeld een jaar langer duren en er geen compensatie is.