Amsterdam wil nieuw wetenschappelijk topinstituut

De gemeente Amsterdam wil een nieuw kennisinstituut oprichten dat zich op de technologische problemen van grote steden richt. Er is zo’n vijftig miljoen euro voor beschikbaar. Bedrijven en universiteiten mogen er voorstellen voor doen.

Eind vorig jaar meldde Het Parool dat de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf graag een nieuwe universiteit binnen de muren van de stad zou laten verrijzen. Dat zou wel bij Station Sloterdijk kunnen, waar toch genoeg kantoorpanden leegstaan.

Nu komt zijn partijgenoot, wethouder Carolien Gehrels van economische zaken, werkelijk met een voorstel, aldus NRC Handelsblad. De gemeente stelt grond, patenten en gebouwen ter beschikking. Ook is er een fonds van vijftig miljoen euro. Maar bedrijven zullen het grootste deel van de investeringen op zich moeten nemen. Het idee erachter is om Amsterdam als economisch centrum te versterken.

Het grote voorbeeld is New York, waar zoiets ook is gedaan. De twee Amsterdamse universiteiten mogen er aan meewerken, maar het instituut moet wel zelfstandig zijn. Bestaande universiteiten zijn volgens een adviseur van de wethouder op zichzelf gericht, terwijl er juist grensoverschrijdende samenwerking is vereist tussen wetenschappers, bedrijven en overheid.

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.