Amsterdam wil nieuw wetenschappelijk topinstituut

De gemeente Amsterdam wil een nieuw kennisinstituut oprichten dat zich op de technologische problemen van grote steden richt. Er is zo’n vijftig miljoen euro voor beschikbaar. Bedrijven en universiteiten mogen er voorstellen voor doen.

Eind vorig jaar meldde Het Parool dat de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf graag een nieuwe universiteit binnen de muren van de stad zou laten verrijzen. Dat zou wel bij Station Sloterdijk kunnen, waar toch genoeg kantoorpanden leegstaan.

Nu komt zijn partijgenoot, wethouder Carolien Gehrels van economische zaken, werkelijk met een voorstel, aldus NRC Handelsblad. De gemeente stelt grond, patenten en gebouwen ter beschikking. Ook is er een fonds van vijftig miljoen euro. Maar bedrijven zullen het grootste deel van de investeringen op zich moeten nemen. Het idee erachter is om Amsterdam als economisch centrum te versterken.

Het grote voorbeeld is New York, waar zoiets ook is gedaan. De twee Amsterdamse universiteiten mogen er aan meewerken, maar het instituut moet wel zelfstandig zijn. Bestaande universiteiten zijn volgens een adviseur van de wethouder op zichzelf gericht, terwijl er juist grensoverschrijdende samenwerking is vereist tussen wetenschappers, bedrijven en overheid.

18 september 2014 12.45

Krijgt Groningse rector magnificus kwakzalversprijs?

De Vereniging tegen kwakzalverij heeft Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen zou een kwakzalver hebben laten promoveren.
18 september 2014 12.42

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen Studenten hebben over het algemeen minder geldzorgen dan tien jaar geleden. Toch heeft nog altijd zestien procent moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.

18 september 2014 12.40

Wel/geen collegegeld in onafhankelijk Schotland

Donderdag 18 september stemmen de Schotten over de onafhankelijkheid van hun land. Mocht Schotland het Verenigd Koninkrijk inderdaad verlaten, wat gebeurt er dan met het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek?
18 september 2014 12.38

Nederlandse universiteiten versmaden klanten

Eén op de vijf buitenlandse studenten krijgt geen antwoord op een vraag over een Engelstalige opleiding aan een Nederlandse universiteit, blijkt uit een wereldwijd onderzoek met mystery shoppers.

18 september 2014 11.54

‘Waterlab weer toekomstbestendig’

‘Waterlab weer toekomstbestendig’ Na een ingrijpende verbouwing wordt het TU Waterlab op donderdag 18 september heropend. Directeur prof.dr.ir. Wim Uijttewaal vindt de ‘indikkingsoperatie’ van Stevin III geslaagd.
18 september 2014 11.26

Nederlandse literatuur in 35 talen

Nederlandse literatuur in 35 talen ‘De dochter’ van Jessica Durlacher in het Chinees of ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch in het Italiaans. Vanaf 1 oktober zijn 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.