Amsterdam wil nieuw wetenschappelijk topinstituut

De gemeente Amsterdam wil een nieuw kennisinstituut oprichten dat zich op de technologische problemen van grote steden richt. Er is zo’n vijftig miljoen euro voor beschikbaar. Bedrijven en universiteiten mogen er voorstellen voor doen.

Eind vorig jaar meldde Het Parool dat de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf graag een nieuwe universiteit binnen de muren van de stad zou laten verrijzen. Dat zou wel bij Station Sloterdijk kunnen, waar toch genoeg kantoorpanden leegstaan.

Nu komt zijn partijgenoot, wethouder Carolien Gehrels van economische zaken, werkelijk met een voorstel, aldus NRC Handelsblad. De gemeente stelt grond, patenten en gebouwen ter beschikking. Ook is er een fonds van vijftig miljoen euro. Maar bedrijven zullen het grootste deel van de investeringen op zich moeten nemen. Het idee erachter is om Amsterdam als economisch centrum te versterken.

Het grote voorbeeld is New York, waar zoiets ook is gedaan. De twee Amsterdamse universiteiten mogen er aan meewerken, maar het instituut moet wel zelfstandig zijn. Bestaande universiteiten zijn volgens een adviseur van de wethouder op zichzelf gericht, terwijl er juist grensoverschrijdende samenwerking is vereist tussen wetenschappers, bedrijven en overheid.

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.