Alle ogen op Kouwenhoven

Bij het jaarlijkse congres van de American Physical Society in Boston is Leo Kouwenhoven de talk of the town. Aanleiding is de waarschijnlijke ontdekking van een deeltje dat in 1937 voorspeld is, maar nooit aangetroffen: het Majorana fermion.

electronenmicroscoopfoto van indium-antimoon draadje zoals ook voor de Majoranametingen is gebruikt - Foto: TU Delft

Het artikel op de Nature website suggereert dat prof.dr.ir. Kouwenhoven en zijn groep (TNW) de jackpot hebben gewonnen: ‘Quest for quirky quantum particles may have struck gold’.

Het vakblad is zo opgewonden omdat het ernaar uitziet dat Kouwenhoven iets heeft gemeten waar andere teams van vastestof fysici en hoge-energie fysici naar op zoek waren. Aan het eind van de presentatie antwoordde Kouwenhoven op de vraag of hij Majorana’s had waargenomen voorzichtig maar onomwonden:”Have we seen Majorana fermions? I’d say it’s a cautious yes,”

Zo, wat zijn Majorana’s? Volgens wikipedia een deeltje dat zijn eigen anti-deeltje is. Dat in tegenstelling tot Dirac fermionen die verschillen van hun antideeltjes. Denk aan een negatief geladen elektron en een positief geladen positron. In 1937 paste de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana de Dirac vergelijkingen aan en toonde aan dat er een deeltje kon bestaan dat zijn eigen anti-deeltje zou zijn.

Het is echter nog nooit aangetoond. Vanaf 2008 dat het collectieve gedrag van elektronen aan de oppervlakte van halfgeleiders Majorana’s zou kunnen vormen. En dat lijkt wat Kouwenhoven gemeten heeft op oppervlakte van supergeleiders of in eendimensionale draden.

Wat de Majorana’s praktisch interessant maakt is dat ze wellicht gebruikt kunnen worden als bits in quantumcomputers, hoewel nog onduidelijk is of ze daar stabiel genoeg voor zijn.

Lees 'A solid case for Majorana fermions', bij Nature

Lees uitleg over Majoranafermionen bij wetenschap24

Lees het nieuwsbericht bij Nature

Lees het artikel in Physical Review Letters dat Majorana's voorspelt.

21 september 2014 16.33

​Foutje met ‘feuten’

Studentenverenigingen groeien wel, maar niet zo spectaculair als gedacht. Het aantal nieuwe aanmeldingen nam niet met twaalf procent toe, maar slechts met twee procent.
21 september 2014 16.29

​Eindwerkstuk niet langer heilig

Een goede scriptie maakt nog geen goede verpleegkundige. Opleidingen mogen straks zelf bepalen hoe ze het eindniveau van hun studenten aantonen, zegt opperkeurmeester Anne Flierman.

21 september 2014 16.27

​Ig Nobel Prijs: honden plassen met neus naar het noorden

Als honden plassen, plaatsen ze hun lichaam het liefst langs de lijn van het aardmagnetisch veld. Voor die ontdekking krijgt een team van wetenschappers de Ig Nobel Prijs voor de biologie.
21 september 2014 16.26

​Rechter: studenten mogen vertrouwen op mail docent

Een student bedrijfseconomie heeft een rechtszaak gewonnen van de Hogeschool van Amsterdam. Hij had geen bindend studieadvies mogen krijgen, omdat zijn docent hem een verkeerd cijfer had gemaild.

19 september 2014 22.59

Van E.E.G-kus tot online aanraken

Van E.E.G-kus tot online aanraken Altijd al willen weten hoe jouw kus met je geliefde eruit ziet als grafiek? TU-promovenda en kunstenares Karen Lancel en haar man, kunstenaar Hermen Maat, hebben de komende week twee EEG-headsets klaarliggen voor iedereen die zijn kus wil ...
18 september 2014 12.45

Krijgt Groningse rector magnificus kwakzalversprijs?

De Vereniging tegen kwakzalverij heeft Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen zou een kwakzalver hebben laten promoveren.