Alle ogen op Kouwenhoven

Bij het jaarlijkse congres van de American Physical Society in Boston is Leo Kouwenhoven de talk of the town. Aanleiding is de waarschijnlijke ontdekking van een deeltje dat in 1937 voorspeld is, maar nooit aangetroffen: het Majorana fermion.

electronenmicroscoopfoto van indium-antimoon draadje zoals ook voor de Majoranametingen is gebruikt - Foto: TU Delft

Het artikel op de Nature website suggereert dat prof.dr.ir. Kouwenhoven en zijn groep (TNW) de jackpot hebben gewonnen: ‘Quest for quirky quantum particles may have struck gold’.

Het vakblad is zo opgewonden omdat het ernaar uitziet dat Kouwenhoven iets heeft gemeten waar andere teams van vastestof fysici en hoge-energie fysici naar op zoek waren. Aan het eind van de presentatie antwoordde Kouwenhoven op de vraag of hij Majorana’s had waargenomen voorzichtig maar onomwonden:”Have we seen Majorana fermions? I’d say it’s a cautious yes,”

Zo, wat zijn Majorana’s? Volgens wikipedia een deeltje dat zijn eigen anti-deeltje is. Dat in tegenstelling tot Dirac fermionen die verschillen van hun antideeltjes. Denk aan een negatief geladen elektron en een positief geladen positron. In 1937 paste de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana de Dirac vergelijkingen aan en toonde aan dat er een deeltje kon bestaan dat zijn eigen anti-deeltje zou zijn.

Het is echter nog nooit aangetoond. Vanaf 2008 dat het collectieve gedrag van elektronen aan de oppervlakte van halfgeleiders Majorana’s zou kunnen vormen. En dat lijkt wat Kouwenhoven gemeten heeft op oppervlakte van supergeleiders of in eendimensionale draden.

Wat de Majorana’s praktisch interessant maakt is dat ze wellicht gebruikt kunnen worden als bits in quantumcomputers, hoewel nog onduidelijk is of ze daar stabiel genoeg voor zijn.

Lees 'A solid case for Majorana fermions', bij Nature

Lees uitleg over Majoranafermionen bij wetenschap24

Lees het nieuwsbericht bij Nature

Lees het artikel in Physical Review Letters dat Majorana's voorspelt.

03 maart 2015 17.20

​Bussemaker: 'Universiteit is geen bedrijf'

Minister Bussemaker reageert op alle onrust in het hoger onderwijs. Ze gaat kwetsbare talenstudies beter beschermen, belooft ze. Maar hoe verdedigt ze zich tegen het verwijt van rendementsdenken?
03 maart 2015 17.15

​‘Taalniveau studenten moet omhoog’

Universiteiten en hogescholen moeten ervoor zorgen dat hun studenten een hoger taalniveau bereiken, vindt de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Die overhandigde zojuist een advies aan minister Bussemaker.

03 maart 2015 17.14

​Plagiaat in Rotterdams proefschrift was geen ongelukje

Een promovenda van de Erasmus Universiteit pleegde welbewust plagiaat. Misschien moet haar doctorsgraad tóch worden ingetrokken, overweegt het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.
03 maart 2015 17.12

​Slot van Bussemakers tour: in een fabriek over hoger onderwijs praten

Wat blijft er hangen na de tour van minister Bussemaker langs universiteiten en hogescholen? Op de slotbijeenkomst zong vooral het nieuwe toverwoord rond: flexibel, flexibel, flexibel.

03 maart 2015 16.09

​Gratis WiFi in de binnenstad

​Gratis WiFi in de binnenstad Op een terrasje je mail checken, internetten of studeren. Sinds vanochtend kan dat met gratis WiFi en toegang tot Eduroam op vier pleinen in Delft.
02 maart 2015 16.48

Wie maakt er cyberbenen?

Wie maakt er cyberbenen? TU's eerste bionische team is aan het werven voor deelname aan de Cybathlon volgend jaar in Zürich.