Acht Vidi’s voor Delftse onderzoekers

Rijgedrag, synthetisch leven, seismisch onderzoek; acht Delftse wetenschappers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een Vidi-beurs voor zeer uiteenlopende projecten. Een overzicht.

Iedereen heeft wel eens spijt van genomen beslissingen. En dat geldt al helemaal voor mensen die vast staan in het verkeer. Dr. ir. Caspar Chorus (TBM) werkt aan een econometrisch model (‘spijtmodel’) dat keuzegedrag van mensen in het verkeer analyseert en voorspelt.

Dr. Christophe Danelon (TNW) legt de lat wel erg hoog. Hij wil kunstmatig leven maken. De onderzoeker werkt aan een kunstmatige cel met daarin een minimale set aan moleculen voor de productie van eiwitten, dat is omhuld door een membraan van lipiden.

Een techniek waarmee je zowel naar het inwendige geruis van de aarde kunt luisteren alsmede fresco’s en schilderijen op hout kunt doorlichten. Aan zo'n techniek, de zogenaamde seismische interferometrie, werkt dr. ir. Deyan Draganov (Citg). Draganov gebruikt meetgegevens die normaal juist worden weggegooid, zoals seismische ruis en verstrooide golfvelden.

Dr.ir. Marlies Goorden (TNW) probeert tumoren beter zichtbaar te maken met radioactieve zoekstoffen. Het doel is om deze zoekstoffen veel nauwkeuriger en sneller te lokaliseren door middel van Single Photon Emission Computed Tomography.

Een beetje jammer is het wel; krijgt hij een Vidi-subsidie, besluit hij om over te stappen naar een andere universiteit. Dr. ir. M.A. Marijn van Huis (TNW), die werkt aan nanokristalletjes in aluminiumlegeringen voor auto’s en vliegtuigen, zet zijn werk voort aan de Universiteit Utrecht.

Sommige materialen zijn maar moeilijk te begrijpen doordat hun magnetische atomen op een erg ingewikkelde manier met elkaar wisselwerken. Dr. Sander Otte (TNW) werkt aan zulke complexe materialen (bijvoorbeeld supergeleiders). Hij bouwt ze stapsgewijs na door de magnetische atomen één voor één te rangschikken.

Dr. Maria Santofimia (3Me) richt zich in haar Vidi-onderzoek op het staal van de toekomst. De mechanische eigenschappen van staal worden bepaald door de microstructuur en Santofimia wil nieuwe microstructuren in staal ontwerpen.

En tot slot, dr.ir. Martin Pinzger (EWI). Hij werkt aan software waarmee softwareontwikkelaars in teamverband op een overzichtelijker manier veranderingen kunnen aanbrengen in … software

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal achthonderdduizend euro. In totaal heeft NWO dit jaar aan 94 wetenschappers een Vidi-financiering toegekend.

Op de site van de TU Delft staat een uitgebreid persbericht over alle acht  de onderzoekers.

02 oktober 2014 09.58

​“Noem het liever niet excellent”

Goede studenten houden niet van het woord ‘excellent’. Toch breken ze vandaag een lans voor excellentieonderwijs.
02 oktober 2014 08.42

​Nederland zakt in ranglijst Times Higher Education

​Nederland zakt in ranglijst Times Higher Education De meeste Nederlandse universiteiten verliezen terrein in de wereldwijde ranking van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Duitsland is juist in opmars. De TU Delft is twee plaatsjes gezakt.

02 oktober 2014 08.28

​Kamer kritisch over voortgang Techniekpact

Het gaat allemaal niet snel genoeg, was de teneur in de Tweede Kamer tijdens een debat over de voortgang van het Techniekpact. Althans, bij de drie partijen die waren komen opdagen.
01 oktober 2014 16.24

Dáár is dat feestje

Dáár is dat feestje Flyeren en posters plakken om evenementen of feestjes te promoten onder studenten behoren tot het verleden als het ligt aan de studenten van Klockon.com. Hun website moet ervoor zorgen dat niemand nog een leuk uitje hoeft te missen.

01 oktober 2014 14.50

Best zwaar nog

Best zwaar nog Eerstejaars studenten civiele techniek konden tijdens een college ervaren wat voor krachten er in een brugconstructie optreden. Dat viel nog niks mee.
01 oktober 2014 11.05

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika Na vier dagen racen met hun zonnewagen Nuna7S door Zuid Afrika hebben de Delftse studenten van het Nuon Solar Team een enorme voorsprong op de concurrenten.