Acht Vidi’s voor Delftse onderzoekers

Rijgedrag, synthetisch leven, seismisch onderzoek; acht Delftse wetenschappers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een Vidi-beurs voor zeer uiteenlopende projecten. Een overzicht.

Iedereen heeft wel eens spijt van genomen beslissingen. En dat geldt al helemaal voor mensen die vast staan in het verkeer. Dr. ir. Caspar Chorus (TBM) werkt aan een econometrisch model (‘spijtmodel’) dat keuzegedrag van mensen in het verkeer analyseert en voorspelt.

Dr. Christophe Danelon (TNW) legt de lat wel erg hoog. Hij wil kunstmatig leven maken. De onderzoeker werkt aan een kunstmatige cel met daarin een minimale set aan moleculen voor de productie van eiwitten, dat is omhuld door een membraan van lipiden.

Een techniek waarmee je zowel naar het inwendige geruis van de aarde kunt luisteren alsmede fresco’s en schilderijen op hout kunt doorlichten. Aan zo'n techniek, de zogenaamde seismische interferometrie, werkt dr. ir. Deyan Draganov (Citg). Draganov gebruikt meetgegevens die normaal juist worden weggegooid, zoals seismische ruis en verstrooide golfvelden.

Dr.ir. Marlies Goorden (TNW) probeert tumoren beter zichtbaar te maken met radioactieve zoekstoffen. Het doel is om deze zoekstoffen veel nauwkeuriger en sneller te lokaliseren door middel van Single Photon Emission Computed Tomography.

Een beetje jammer is het wel; krijgt hij een Vidi-subsidie, besluit hij om over te stappen naar een andere universiteit. Dr. ir. M.A. Marijn van Huis (TNW), die werkt aan nanokristalletjes in aluminiumlegeringen voor auto’s en vliegtuigen, zet zijn werk voort aan de Universiteit Utrecht.

Sommige materialen zijn maar moeilijk te begrijpen doordat hun magnetische atomen op een erg ingewikkelde manier met elkaar wisselwerken. Dr. Sander Otte (TNW) werkt aan zulke complexe materialen (bijvoorbeeld supergeleiders). Hij bouwt ze stapsgewijs na door de magnetische atomen één voor één te rangschikken.

Dr. Maria Santofimia (3Me) richt zich in haar Vidi-onderzoek op het staal van de toekomst. De mechanische eigenschappen van staal worden bepaald door de microstructuur en Santofimia wil nieuwe microstructuren in staal ontwerpen.

En tot slot, dr.ir. Martin Pinzger (EWI). Hij werkt aan software waarmee softwareontwikkelaars in teamverband op een overzichtelijker manier veranderingen kunnen aanbrengen in … software

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal achthonderdduizend euro. In totaal heeft NWO dit jaar aan 94 wetenschappers een Vidi-financiering toegekend.

Op de site van de TU Delft staat een uitgebreid persbericht over alle acht  de onderzoekers.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.