Aan de breinaald

Leen de breinaalden van je oma, want breien is dé trend van 2012. In Delft zijn inwoners massaal aan het breien geslagen voor de nieuwe loop- en fietsroute naar het station en Delftse studenten doen fanatiek mee.

Breien is gezellig en je maakt iets exclusiefs dat niemand anders heeft, vinden Dorine van Schaik en Inge van der Burg. (Foto’s: Carlijn Remmelzwaal)
Breien is gezellig en je maakt iets exclusiefs dat niemand anders heeft, vinden Dorine van Schaik en Inge van der Burg. (Foto’s: Carlijn Remmelzwaal)

Breien heeft altijd een stoffig imago gehad, maar sinds deze winter is dat anders. Breien is een ware hype en iedereen steekt elkaar aan. Dorine van Schaik, student IO en fanatiek breister, weet niet precies waar de trend vandaan komt. Wel weet ze te vertellen dat wildbreien heeft meegeholpen aan de hernieuwde opkomst van het breien.

Het fenomeen wildbreien is in 2005 in Houston, Texas ontstaan. Inwoners begonnen hun breiwerk door de stad op te hangen omdat ze weggooien zonde vonden.
Op het station in Delft zijn de hekwerken en een aantal fietsen versierd met breisels. Doel van het wildbreien bij de Spoorzone is om de reizigers warm de winter door te leiden op de nieuwe loop- en fietsroute naar het station, staat op de website van Delft Bouwt. “Het vrolijkt de route op en is een warme wintergroet”, zegt Van Schaik. Bovendien is wildbreien een moderne vorm van straatkunst waar geen boetes op staan, zoals wel het geval is bij graffiti. Zelf doet Van Schaik niet aan wildbreien. Ze vindt het leuk dat er op een artistieke manier een bijdrage wordt geleverd aan de Spoorzone, maar zelf houdt ze het bij traditioneel breien, zoals mutsen, sjaals en binnenkort ook truien. Van Schaik werkt samen met Inge van der Burg bij Knotten, een hippe wolwinkel aan de Voldersgracht. Beiden begonnen met breien bij een studentenworkshop colsjaal breien in Knotten. “Een vriendinnetje had me overgehaald om mee te gaan en sindsdien vind ik het heel leuk”, aldus Van Schaik. Ook Van der Burg, student bewegingstechnologie, breit sinds de workshop fanatiek. “Breien is lekker rustgevend en een gezellige bezigheid ’s avonds op de bank voor de televisie met huisgenootjes.” De studentes merken dat breien aanstekelijk werkt. Na verbaasde blikken en opmerkingen, raakt ook hun omgeving geïnteresseerd. De reacties op hun breiactiviteiten zijn altijd positief. “In de trein krijg ik vaak nieuwsgierige blikken van andere reizigers. Je staat dan enorm in de spotlights, maar uiteindelijk begint iedereen een praatje met me te maken en willen ze ook leren breien”, ervaart Van Schaik. Toch breit ze liever niet in de trein. “Ik moet me niks aantrekken van al die aandacht, maar ik brei liever niet in het openbaar.”

Inmiddels is de temperatuur weer boven het nulpunt gestegen en komt de lente er aan, dus afgelopen met het breien zou je denken. Maar niks is minder waar, want in het voorjaar is er volop nieuw, dunner garen te krijgen om zomerse tassen en vestjes mee te breien in plaats van winterse mutsen.

En mannen die denken dat breien alleen voor vrouwen is, hebben het mis. “Er komen steeds meer mannelijke studenten de winkel in om aan de slag te gaan met breien. Het is de perfecte methode om iets exclusiefs te maken wat niemand anders heeft”, vinden Van Schaik en Van der Burg. En denk jij dat breien te ingewikkeld is? “Iedereen kan het onder de knie krijgen.”

Wolwinkel Knotten houdt op dinsdag 21 februari van 19.00 tot 21.00 uur de studentenworkshop breien voor beginners. Je leert een colsjaal breien voor 15 euro, inclusief wol en de naalden zijn in bruikleen. Inschrijven kan op www.knottenwol.nl


26 januari 2015 00.29

Supke

Supke Waar we een paar jaar geleden nog aankeken tegen gevoelstemperatuur -14, een bevroren Schie en Delft een groot winterwonderland was, verzuipen we nu stilletjes in de malaise van korte dagen en veel te veel regen. Maar, in de woorden van ...
26 januari 2015 00.24

Circus op de dansvloer

Circus op de dansvloer Bij gebrek aan een écht goede club in Delft, kwam evenementenbureau De Burgemeester in samenwerking met Theater De Veste onlangs op de proppen met een verrassend nieuw partyconcept: indoor housefestival Cirque du Théâtre. Op vrijdag 13 ...

12 januari 2015 14.25

Goede voornemens

Goede voornemens Vol met goede voornemens (en het vele eten van de afgelopen weken) ben je in het nieuwe jaar gedoken. Ongetwijfeld staat ‘beter eten’ ergens op je lijst. Meer vis, meer groente. Helaas sneuvelen deze voornemens vaak snel. Maar, het ...
12 januari 2015 14.22

Afterpartytiendaagse

Afterpartytiendaagse Een beetje filmfreak heeft zijn programma van het 44ste Internationaal Filmfestival Rotterdam al nauwkeurig gepland. Maar het festival draait niet alleen om cineastische kunst; je kunt je er tien dagen lang ook prima vermaken zonder ook ...

15 december 2014 00.18

​Familie

​Familie Met de kerst voor de deur zijn we al weer halverwege het academische jaar. Want zo snel gaat het dus! Voor je het weet zit je alweer in 2015 en kijk je naar een jaar vol nieuwe voornemens en kansen. Nu komt dan eindelijk mijn favoriete ...
15 december 2014 00.03

Driving home for Christmas

Driving home for Christmas Kerstmis. Na drie dagen bij je ouders weet je het wel. Doe eens gek: breng de kersttijd gewoon door in Delft.

  Meer