'Van koeien naar kennis' gaat niet lukken

De Tweede Kamer vindt het een goed idee van D66 om miljarden aan Europese landbouwsubsidies te verschuiven naar onderzoek en innovatie. Maar in Europa denken ze daar waarschijnlijk heel anders over.

Het is een oud voorstel: haal miljarden aan inkomenssteun bij de boeren weg en steek het in onderzoek en innovatie. Van koeien naar kennis, zogezegd. Gisteren nam de Tweede Kamer een D66-motie van die strekking aan. De regering zou erop moeten aandringen dat tien procent van het EU-budget voor landbouwsubsidies, ruim vier miljard euro, voortaan naar onderzoek en agrarische innovatie gaat.

Bij Neth-ER, de ‘ambassade’ van de Nederlandse wetenschap in Brussel, vinden ze dat ook een goed plan, maar betwijfelen ze of het gaat lukken. Volgens beleidsadviseur Sebastiaan den Bak voeren Frankrijk en Polen een sterke lobby om de inkomenssteun voor hun boeren op peil te houden.

“De vraag is momenteel hoeveel geld de Europese Unie de komende jaren mag uitgeven”, vertelt hij. “De Europese Commissie heeft voorgesteld om het onderzoeksbudget naar tachtig miljard te laten stijgen en de landbouwsubsidies op hetzelfde peil te houden. Het zou gezien de economische crisis al mooi zijn als dat plan erdoor komt”, aldus Den Bak.

Het voorstel van de commissie zou al een toename van veertig procent voor onderzoek en innovatie betekenen. “Het valt uit te leggen dat we innovatie nodig hebben om uit de crisis te komen”, aldus Den Bak. “Het wordt een stuk moeilijker om te zeggen: haal het geld maar bij de boeren weg.”

Nederland maakt overigens ‘winst’ op de Europese onderzoekssubsidies: naar verhouding betalen we minder dan we aan subsidies binnenhalen. Voor de inkomenssteun aan boeren geldt het omgekeerde. Daar betaalt Nederland meer voor dan Nederlandse boeren krijgen.

Aanvankelijk stond dat ook als overweging in de motie. In een herziene versie is die overweging geschrapt en gaat het alleen nog over het nut van innovatie voor de agrarische sector.

24 november 2014 12.33

Akkoord over compensatie gratis ADSL

Akkoord over compensatie gratis ADSL TU-medewerkers krijgen vanaf januari 2015 een vergoeding van in totaal maximaal 47 euro per maand. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de TU en de vakbonden. De vergoeding komt in plaats van onder meer gratis ADSL.
24 november 2014 11.15

​Student vermist na toets TU Delft

​Student vermist na toets TU Delft De Groningse student Erik Deenen, die een dag per week Bouwkundevakken aan de TU Delft volgt, wordt sinds donderdag vermist.

24 november 2014 06.47

​‘Studenten betalen straks meer voor gas en licht’

Als de minister niet ingrijpt, krijgen veel studenten een hogere energierekening, waarschuwen huisvesters. Wie een eigen voordeur heeft, moet ook zijn eigen gas en licht gaan regelen.
20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.

20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.
20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.