‘Tegengas geven aan de bonentellers’

Bij Industrieel Ontwerpen is te weinig aandacht voor coolness, vindt docent design aesthetics Ger Bruens. Vrijdag vindt het mede door hem georganiseerde symposium ‘The Essence of Cool’ plaats.

Ger Bruens: “Dit vind ik cool.” (Foto: Tomas van Dijk)

Hoe zorg je als ontwerper voor de dosis ingebouwde coolheid die een succesvol product moet hebben? Die vraag staat centraal tijdens ‘The Essence of Cool’.

Waarom dit symposium? IO’ers weten toch al hoe ze coole producten moeten maken, dat is toch waar het allemaal om draait?
“Nou… dan moet je hier maar komen studeren. Studenten leren vooral hoe ze met ergonomische, technische en bedrijfskundige problemen moeten omgaan. Er zijn veel technische vakken. Maar er is weinig aandacht voor het betekenisvol maken van producten, voor vorm en kleur en voor de geschiedenis van ontwerpen. Je moet weten wat we verstaan onder vormtaal en je moet het tijdsgewricht kennen.”

Vindt u het werk van studenten dat bij IO tentoongesteld staat niet cool?
“Nee. Je ziet nogal wat ongelukkig uitziende ontwerpen ontstaan.”
Bruens fronst en kijkt wat ongemakkelijk. “Het klinkt nu alsof ik heel veel kritiek heb op mijn collega’s. Dat is ook weer niet zo hoor.”

Een van de sprekers is Grant McCracken, een vooraanstaand cultureel antropoloog. Wat komt hij vertellen?
“McCracken schreef onder meer het boek ‘Chief Culture Officer’. Om producten te kunnen maken die cool zijn, hebben grote bedrijven volgens hem allemaal zo’n officer nodig. Zo iemand moet tegengas geven aan de bonentellers die alles zo goedkoop mogelijk willen produceren.”

Tijdens het symposium kunnen bezoekers het prototype bewonderen van de Renault Dezir. Is die wagen cool?
“Ik vind hem cool. Dit prototype toont de laatste stand van zaken in het automobieldesign. Er spreekt een nieuw soort organische vormtaal uit. Neem bijvoorbeeld die kleine gaatjes aan de achterkant en de deuken aan de zijkanten. Er zitten nieuwe elementen in en sommige dingen zijn afgekeken. Dat is goed. Het is niet cool als je ontwerp niet teruggrijpt op andere modellen. Als je niet op iets bestaands voortborduurt maak je kunst in plaats van design.”

Is het niet juist cool om kunstenaar te zijn?
“Voor sommige mensen misschien wel. Maar voor een bedrijf ben je dan niet interessant.”

U presenteert ook het door u samengestelde boek ‘The Essence of Cool’.
“Ja, dat boek bestaat uit bijdragen van vijfentwintig ontwerpers en architecten. Er hebben grote namen aan meegedaan. De meesten leggen in het boek uit hoe zij dingen maken die cool zijn. Ik had ook graag bijdragen gehad van modeontwerpers, maar dat is niet gelukt.”

Staan er handige tips in?
“Het is vooral heel grafisch.”

Een leuk boek dus om door heen te bladeren en inspiratie op te doen?
“Ja precies.”

Geen overbodige luxe voor IO-studenten, als ik uw verhaal hoor. Krijgen zij het boek gratis?
“Nee, ze kunnen het wel met korting kopen.”

‘The Essence of Cool’, vrijdag 23 maart van 9.45 tot 16.00 uur in de aula.
www.essenceofcool.org

26 november 2014 14.32

'NWO moet van de wetenschappers blijven'

'NWO moet van de wetenschappers blijven' Na jaren van discussies en adviezen is de kogel door de kerk: het kabinet wil onderzoeksfinancier NWO grondig op de schop nemen. Pas toch op, waarschuwt KNAW-president Hans Clevers.
17 november 2014 00.28

Goudlokje in quantumland

Goudlokje in quantumland Quantumfysicus Seth Lloyd (MIT) was vorige week op bezoek bij zijn collega's van het Kavli-instituut en vertelde daar over het Goudlokje-effect.

13 oktober 2014 00.01

‘De automobilist wordt lui’

‘De automobilist wordt lui’ Auto’s nemen steeds meer taken over van de automobilist en dat is levensgevaarlijk, zegt ir. Bastiaan Petermeijer. Hij won een prijs met zijn afstudeeronderzoek naar systemen die mensen helpen om midden op de rijbaan te rijden.
29 september 2014 00.53

‘We zien tekenen van herstel’

‘We zien tekenen van herstel’ De ozonlaag herstelt zich, zo maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) deze maand bekend. Ze leidt dit af uit onderzoek van prof.dr. Pieternel Levelt, remote sensing expert bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen ...

14 september 2014 20.56

Samenwerken met Rusland? Dat mogen wetenschappers zelf weten

Samenwerken met Rusland? Dat mogen wetenschappers zelf weten Wetenschappers moeten zelf afwegen of ze nog met hun Russische collega’s willen samenwerken, zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich. “Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.”
01 september 2014 08.00

'Ik wil rare druppels bestuderen'

'Ik wil rare druppels bestuderen' Het lijkt zo simpel. Een druppel op een hellend vlak gaat rollen. Dat weet ieder kind. Maar hoe dit precies komt, was onbekend, totdat promovendus ir. Michiel Musterd (TNW) er eerder deze maand over publiceerde.