‘Tegengas geven aan de bonentellers’

Bij Industrieel Ontwerpen is te weinig aandacht voor coolness, vindt docent design aesthetics Ger Bruens. Vrijdag vindt het mede door hem georganiseerde symposium ‘The Essence of Cool’ plaats.

Ger Bruens: “Dit vind ik cool.” (Foto: Tomas van Dijk)
Ger Bruens: “Dit vind ik cool.” (Foto: Tomas van Dijk)

Hoe zorg je als ontwerper voor de dosis ingebouwde coolheid die een succesvol product moet hebben? Die vraag staat centraal tijdens ‘The Essence of Cool’.

Waarom dit symposium? IO’ers weten toch al hoe ze coole producten moeten maken, dat is toch waar het allemaal om draait?
“Nou… dan moet je hier maar komen studeren. Studenten leren vooral hoe ze met ergonomische, technische en bedrijfskundige problemen moeten omgaan. Er zijn veel technische vakken. Maar er is weinig aandacht voor het betekenisvol maken van producten, voor vorm en kleur en voor de geschiedenis van ontwerpen. Je moet weten wat we verstaan onder vormtaal en je moet het tijdsgewricht kennen.”

Vindt u het werk van studenten dat bij IO tentoongesteld staat niet cool?
“Nee. Je ziet nogal wat ongelukkig uitziende ontwerpen ontstaan.”
Bruens fronst en kijkt wat ongemakkelijk. “Het klinkt nu alsof ik heel veel kritiek heb op mijn collega’s. Dat is ook weer niet zo hoor.”

Een van de sprekers is Grant McCracken, een vooraanstaand cultureel antropoloog. Wat komt hij vertellen?
“McCracken schreef onder meer het boek ‘Chief Culture Officer’. Om producten te kunnen maken die cool zijn, hebben grote bedrijven volgens hem allemaal zo’n officer nodig. Zo iemand moet tegengas geven aan de bonentellers die alles zo goedkoop mogelijk willen produceren.”

Tijdens het symposium kunnen bezoekers het prototype bewonderen van de Renault Dezir. Is die wagen cool?
“Ik vind hem cool. Dit prototype toont de laatste stand van zaken in het automobieldesign. Er spreekt een nieuw soort organische vormtaal uit. Neem bijvoorbeeld die kleine gaatjes aan de achterkant en de deuken aan de zijkanten. Er zitten nieuwe elementen in en sommige dingen zijn afgekeken. Dat is goed. Het is niet cool als je ontwerp niet teruggrijpt op andere modellen. Als je niet op iets bestaands voortborduurt maak je kunst in plaats van design.”

Is het niet juist cool om kunstenaar te zijn?
“Voor sommige mensen misschien wel. Maar voor een bedrijf ben je dan niet interessant.”

U presenteert ook het door u samengestelde boek ‘The Essence of Cool’.
“Ja, dat boek bestaat uit bijdragen van vijfentwintig ontwerpers en architecten. Er hebben grote namen aan meegedaan. De meesten leggen in het boek uit hoe zij dingen maken die cool zijn. Ik had ook graag bijdragen gehad van modeontwerpers, maar dat is niet gelukt.”

Staan er handige tips in?
“Het is vooral heel grafisch.”

Een leuk boek dus om door heen te bladeren en inspiratie op te doen?
“Ja precies.”

Geen overbodige luxe voor IO-studenten, als ik uw verhaal hoor. Krijgen zij het boek gratis?
“Nee, ze kunnen het wel met korting kopen.”

‘The Essence of Cool’, vrijdag 23 maart van 9.45 tot 16.00 uur in de aula.
www.essenceofcool.org


27 april 2015 00.10

‘De EU biedt veel kansen aan studenten uit Zuid-Europa’

‘De EU biedt veel kansen aan studenten uit Zuid-Europa’ De vereniging van Griekse studenten en alumni, de Hellenic Student and Alumni Society (HSASN), organiseert van 3 tot en met 5 mei een reis naar Brussel. Medeorganisator en Bouwkunde-alumnus Theodore Klouvas, half-Nederlands en half-Grieks ...
13 april 2015 00.35

‘Ouders hebben veel vragen over homoseksualiteit’

‘Ouders hebben veel vragen over homoseksualiteit’ Ouders maken zich soms zorgen over de veiligheid van hun homoseksuele kind. Daarom is er op 19 april bij DWH een informatiedag, Meet the parents. Voorzitter Bram van Meurs (23), vierdejaars student technische natuurkunde, legt uit waarom.

23 februari 2015 00.25

‘Laat afstuderen je niet overkomen’

‘Laat afstuderen je niet overkomen’ Neem de leiding over je eigen afstudeerproject, dan haal je er het meest uit. Dat vindt studente Elianne de Regt (25), die samen met docent Alexander de Haan het boek ‘Graduation Challenge Accepted’ schreef. Afgelopen donderdag ...
20 februari 2015 13.23

‘Waterschappen zijn spannende bestuurslaag’

‘Waterschappen zijn spannende bestuurslaag’ TU-masterstudent transport, infrastructuur en logistiek Bert van der Wees (27) is kandidaat voor de waterschapsverkiezingen op 18 maart. Hij staat op plaats zes van de VVD-kandidatenlijst voor het hoogheemraadschap Rijnland. “Een dag ...

26 januari 2015 00.03

'We willen geen pandjesbaas worden'

'We willen geen pandjesbaas worden' De kogel is door de kerk: YesDelft 2 moet in 2016 de deuren openen. Het nieuwe gebouw komt naast YesDelft aan de Molengraaffsingel en zal voor bijna een kwart uit laboratoria bestaan. Wouter de Bruijne, commercieel directeur van de ...
15 december 2014 00.04

‘Veel partijen niet klaar voor big data’

‘Veel partijen niet klaar voor big data’ De Nationale Denktank onderzocht dit jaar het veelomvattende thema big data. Studente luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Lotte Engelen (23) was een van de vier Delftse deelnemers.

  Meer