'Prestatieafspraken schenden Grondwet niet'

De prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten druisen niet tegen de Grondwet in, stelt staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.

De overheid gaat hogeronderwijsinstellingen afrekenen op hun toekomstplannen en prestaties. Zeven procent van hun bekostiging wordt ervan afhankelijk. Maar de Tweede Kamer heeft nog wat bedenkingen.

Wil de overheid soms bepalen hoe het onderwijs eruit moet zien? Is dat niet in strijd met de vrijheid van ‘richting’, die in het befaamde artikel 23 van de Grondwet staat? Nee, schrijft Zijlstra.

De onderwijsinstellingen mogen nog altijd zelf bepalen hoe ze onderwijs geven en waar de lessen over gaan. Ze behouden hun vrijheid. Maar ze krijgen overheidsgeld en daarom moeten zij aan ‘deugdelijkheidseisen’ voldoen. Ook dat staat in de Grondwet.

Het ministerie schrijft de instellingen niets voor, maar wil weten hoe ze hun kwaliteit gaan verbeteren. De instellingen mogen daar zelf plannen voor bedenken. Het enige wat de regering doet, stelt Zijlstra, is die plannen beoordelen op ambitie en realiteitszin.

Als de plannen niet goed genoeg zijn, vindt Zijlstra het “onverantwoord en niet fair ten opzichte van instellingen die wel ambitieuze en realistische plannen hebben” om er geld aan uit te geven. De nieuwe regels gelden bovendien voor alle onderwijsinstellingen, zodat de overheid geen verboden onderscheid maakt.

Bovendien staat in de Grondwet dat het onderwijs “voorwerp van de aanhoudende zorg der regering” moet zijn. De overheid moet zorgen dat er goed onderwijs wordt gegeven en mag dus eisen stellen. De Onderwijsinspectie en accreditatieorganisatie NVAO zijn er niet voor niets. Daar passen ook prestatieafspraken bij.

De Raad van State moet zich nog over de voorstellen buigen. Mocht die er anders over denken, dan zal Zijlstra daaruit zijn consequenties trekken. Welke dat zijn, wil hij nog niet zeggen: dat hangt immers af van de eventuele kritiek die de Raad van State heeft.

20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.
20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.

20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.
20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.

20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.
19 november 2014 16.27

Startups YesDelft trekken multinationals

Incubator YesDelft gaat nauw samenwerken met zes grote multinationals. Contact met startups moet de innovatieve kracht van deze bedrijven vergroten. En de startups krijgen gemakkelijker toegang tot kapitaalkrachtige partners.