'Prestatieafspraken schenden Grondwet niet'

De prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten druisen niet tegen de Grondwet in, stelt staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer.

De overheid gaat hogeronderwijsinstellingen afrekenen op hun toekomstplannen en prestaties. Zeven procent van hun bekostiging wordt ervan afhankelijk. Maar de Tweede Kamer heeft nog wat bedenkingen.

Wil de overheid soms bepalen hoe het onderwijs eruit moet zien? Is dat niet in strijd met de vrijheid van ‘richting’, die in het befaamde artikel 23 van de Grondwet staat? Nee, schrijft Zijlstra.

De onderwijsinstellingen mogen nog altijd zelf bepalen hoe ze onderwijs geven en waar de lessen over gaan. Ze behouden hun vrijheid. Maar ze krijgen overheidsgeld en daarom moeten zij aan ‘deugdelijkheidseisen’ voldoen. Ook dat staat in de Grondwet.

Het ministerie schrijft de instellingen niets voor, maar wil weten hoe ze hun kwaliteit gaan verbeteren. De instellingen mogen daar zelf plannen voor bedenken. Het enige wat de regering doet, stelt Zijlstra, is die plannen beoordelen op ambitie en realiteitszin.

Als de plannen niet goed genoeg zijn, vindt Zijlstra het “onverantwoord en niet fair ten opzichte van instellingen die wel ambitieuze en realistische plannen hebben” om er geld aan uit te geven. De nieuwe regels gelden bovendien voor alle onderwijsinstellingen, zodat de overheid geen verboden onderscheid maakt.

Bovendien staat in de Grondwet dat het onderwijs “voorwerp van de aanhoudende zorg der regering” moet zijn. De overheid moet zorgen dat er goed onderwijs wordt gegeven en mag dus eisen stellen. De Onderwijsinspectie en accreditatieorganisatie NVAO zijn er niet voor niets. Daar passen ook prestatieafspraken bij.

De Raad van State moet zich nog over de voorstellen buigen. Mocht die er anders over denken, dan zal Zijlstra daaruit zijn consequenties trekken. Welke dat zijn, wil hij nog niet zeggen: dat hangt immers af van de eventuele kritiek die de Raad van State heeft.

22 oktober 2014 15.51

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs

Kivi introduceert meerwaarde voor ingenieurs Kivi voert internationaal erkende kwalificaties in voor ingenieurs die in hun vak werkzaam zijn en zich erin blijven bekwamen. De ingenieursvereniging volgt daarbij de Britse zustervereniging.
22 oktober 2014 13.52

Spelenderwijs door de spelonken van EWI

Spelenderwijs door de spelonken van EWI Als tiener wil je niet meer aan het handje genomen worden. Dat bleek wel tijdens de open dagen bij EWI.

21 oktober 2014 13.19

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.
21 oktober 2014 13.04

Kwart miljoen inschrijvingen voor Delftse moocs

De massive open online courses die de TU Delft sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan 250 duizend deelnemers. Toch is de belangstelling dit jaar minder groot.

21 oktober 2014 13.03

Vlaams collegegeld omhoog

Na maandenlange speculaties is de kogel door de kerk: in Vlaanderen stijgt het collegegeld van 619 naar 890 euro. Gisteren heeft de Vlaamse regering haar voorstel naar buiten gebracht.
21 oktober 2014 13.01

Nederlandse campus best groot

Nederlandse universiteiten hebben per student veel ruimte, vergeleken met Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Vooral de vierkante meters van Wageningen springen in het oog.