‘Kritiek op Health Coach teleurstellend’

“Een teleurstellend artikel dat geen recht doet aan de bevindingen van de deelnemers.” Zo reageert Kees Schotsman op een column van Hans van Maanen in de Volkskrant van 4 februari over het Health Coach-programma van de TU.

“Van de tachtig mensen die het programma hebben afgerond is 98 procent enthousiast met de bereikte resultaten en de aanzet tot meer bewegen, gezonder eten en het voorkomen van stress”, zegt Kees Schotsman van HR (universiteitsdienst). Van Maanen haalt in zijn artikel het Health Coach programma van dr.ir. Luuk Simons door de mangel. Aan de pilot deden vorig jaar 101 TU-werknemers deel. Voor dit jaar is de doelstelling tweehonderd.

Van Maanen vindt de claim ‘grote gezondheidswinst voor vrijwel alle deelnemers’ slecht gefundeerd omdat deze slechts gebaseerd is op een artikel van de Amerikaan Dean Ornish uit 1990 over leef- en voedingsvoorschriften voor personen na een hartinfarct. Van Maanen: ‘Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat het dieet onder gezonde vrijwilligers “gezondheidsvoordelen op lange termijn biedt”.’ Hij hekelt ook de verbanden die worden gelegd bij de voedingsinformatie, onder meer tussen melk en multiple sclerose. ‘Prietpraat (…) en het programma helpt uiteraard tegen chronische vermoeidheid (…) en ziekteverzuim en zorggebruik gaan erg omlaag.’

Schotsman: “Ik heb Van Maanen drie keer gesproken en hem erop gewezen dat meerdere onderzoeken het programma ondersteunen. We gaan op de TU nog onderzoeken of het programma inderdaad leidt tot minder ziekteverzuim en -uitval en hogere productiviteit.” Schotsman stelt vanwege afspraken met verzekeraar Ohra/CZ niet verder op de onderbouwing te kunnen ingaan. Hij bestrijdt dat bij de voedingsvoorlichting direct oorzaak en gevolg worden aangegeven. “Het is een verhaal van ‘wat meer dit, wat minder dat en vind een weg die jou past’.”
Dat Van Maanen zegt dat de instructies over bewegen en de meditatieoefeningen ‘compleet en zonder bronvermelding’ komen uit een brochure van Edufit en van nu-meditatie.nl, noemt Schotsman ‘pertinent onjuist’. “Simons pretendeert niet die zelf te hebben bedacht en hij vermeldt de bronnen in het materiaal.”
Schotsman bestrijdt dat ‘schimmig’ is wat er met de gegevens gebeurt die de deelnemers online bijhouden over bloedwaarden. Van Maanen vreest voor privacyschending. Bedrijfsartsen zouden kunnen meekijken en (meet)gegevens worden later waarschijnlijk door Simons gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Schotsman: “De bedrijfsartsen hebben geen toegang. De gegevens worden geanonimiseerd drie jaar bewaard. Daarvoor hebben de deelnemers getekend.”

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.