'Kabinet maakt onderwijzersoverschot erger'

Het kabinet verstoort de arbeidsmarkt voor docenten in het basisonderwijs door te bezuinigingen op het speciaal onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond. Door teruglopende leerlingenaantallen staat de werkgelegenheid al onder grote druk.

Door de afname van het aantal basisschoolleerlingen verdwijnen tot 2020 naar schatting nog eens 4800 banen, schrijft Het Onderwijsblad op basis van CBS-prognoses. De afgelopen twee jaar zijn al tweeduizend banen in het basisonderwijs verdwenen.

De vereniging van basisscholen trok hierover al eerder aan de bel. Pabo’s leiden op dit moment juffen en meesters op die voorlopig niet zomaar aan de slag kunnen. Jonge onderwijzers die daar wel in slagen worden vaak als eerste de laan uitgestuurd.

Doordat het kabinet bezuinigt op het passend onderwijs, verdwijnen nog eens zesduizend banen, becijfert het Onderwijsblad. Waar die docenten naartoe moeten, weet men niet. “Onverantwoord”, noemt AOb-voorzitter Walter Dresscher dat in een persbericht. “Premier Rutte zou in deze crisistijd moeten staan voor werk, werk en nog eens werk, in plaats van onnodig snijden in het personeelsbestand in het speciaal onderwijs.” Dat laatste zou niet nodig zijn als hij zijn plannen en het budget voor de prestatiebeloning van leraren zou intrekken.

Volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stijgt de vraag naar onderwijzers vanaf 2015 weer.

24 november 2014 06.47

​‘Studenten betalen straks meer voor gas en licht’

Als de minister niet ingrijpt, krijgen veel studenten een hogere energierekening, waarschuwen huisvesters. Wie een eigen voordeur heeft, moet ook zijn eigen gas en licht gaan regelen.
20 november 2014 15.34

​Akkoord met uitgever Springer over open access

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. De VSNU verwacht dat er meer uitgeverijen volgen.

20 november 2014 12.36

​Londens studentenprotest eindigt in rellen

De Londense politie heeft gisteren elf mensen gearresteerd tijdens het studentenprotest tegen hoge collegegelden. De verder rustig verlopen demonstratie eindigde in rellen op Parliament Square.
20 november 2014 10.33

​Geen wetenschappelijk adviseur voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.

20 november 2014 10.31

​Schoten op universiteitscampus Florida

Op de campus van Florida State University zijn in ieder geval twee mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk hoe zij er aan toe zijn.
20 november 2014 09.55

​Eten voor Jemen in Happietaria

​Eten voor Jemen in Happietaria Tientallen studenten hebben de afgelopen tien dagen keihard gewerkt om in het voormalige Legermuseum het tijdelijke restaurant Happietaria in te richten. Daar kunnen bezoekers tot 16 december eten voor het goede doel.