'Kabinet maakt onderwijzersoverschot erger'

Het kabinet verstoort de arbeidsmarkt voor docenten in het basisonderwijs door te bezuinigingen op het speciaal onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond. Door teruglopende leerlingenaantallen staat de werkgelegenheid al onder grote druk.

Door de afname van het aantal basisschoolleerlingen verdwijnen tot 2020 naar schatting nog eens 4800 banen, schrijft Het Onderwijsblad op basis van CBS-prognoses. De afgelopen twee jaar zijn al tweeduizend banen in het basisonderwijs verdwenen.

De vereniging van basisscholen trok hierover al eerder aan de bel. Pabo’s leiden op dit moment juffen en meesters op die voorlopig niet zomaar aan de slag kunnen. Jonge onderwijzers die daar wel in slagen worden vaak als eerste de laan uitgestuurd.

Doordat het kabinet bezuinigt op het passend onderwijs, verdwijnen nog eens zesduizend banen, becijfert het Onderwijsblad. Waar die docenten naartoe moeten, weet men niet. “Onverantwoord”, noemt AOb-voorzitter Walter Dresscher dat in een persbericht. “Premier Rutte zou in deze crisistijd moeten staan voor werk, werk en nog eens werk, in plaats van onnodig snijden in het personeelsbestand in het speciaal onderwijs.” Dat laatste zou niet nodig zijn als hij zijn plannen en het budget voor de prestatiebeloning van leraren zou intrekken.

Volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stijgt de vraag naar onderwijzers vanaf 2015 weer.

23 september 2014 16.11

Studenten op zwart zaad

Eén op de negen studenten heeft een betalingsachterstand. Ze betalen boetes niet, hebben geen geld voor hun zorgverzekering of zijn de belastingdienst nog geld schuldig. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud.
23 september 2014 16.10

“Leenstelsel door de Kamer gejaagd”

In een stekelig overleg hekelen oppositiepartijen de snelheid waarmee VVD, PvdA, D66 en GroenLinks het leenstelsel door de Tweede Kamer willen loodsen. “Daar komen brokken van.”

23 september 2014 16.09

“Mbo is niet voor losers”

Er gaan te veel studenten naar de universiteit die eigenlijk op het hbo thuishoren, zoals er ook te veel studenten naar het hbo gaan die beter voor het mbo kunnen kiezen.
23 september 2014 10.14

Verbazing over studentenstop techniekopleidingen

Zes hogescholen gaan de instroom beperken van de opleidingen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek. Maar de Vereniging Hogescholen verzekert dat er nog steeds een grote behoefte is aan nieuwe techniekstudenten.

22 september 2014 16.13

Raad van State: masters mochten op basisbeurs rekenen

Het is niet eerlijk dat nieuwe wo-masterstudenten volgend jaar al geen basisbeurs meer krijgen, vindt de Raad van State. Maar minister Bussemaker verwerpt de kritiek.
22 september 2014 15.17

​VSSD: wetsvoorstel leenstelsel benadeelt bèta’s

De Delftse studentenvakbond VSSD vindt dat het wetsvoorstel voor het leenstelsel bètastudenten extra hard raakt, omdat hun studies gemiddeld een jaar langer duren en er geen compensatie is.