'Kabinet maakt onderwijzersoverschot erger'

Het kabinet verstoort de arbeidsmarkt voor docenten in het basisonderwijs door te bezuinigingen op het speciaal onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond. Door teruglopende leerlingenaantallen staat de werkgelegenheid al onder grote druk.

Door de afname van het aantal basisschoolleerlingen verdwijnen tot 2020 naar schatting nog eens 4800 banen, schrijft Het Onderwijsblad op basis van CBS-prognoses. De afgelopen twee jaar zijn al tweeduizend banen in het basisonderwijs verdwenen.

De vereniging van basisscholen trok hierover al eerder aan de bel. Pabo’s leiden op dit moment juffen en meesters op die voorlopig niet zomaar aan de slag kunnen. Jonge onderwijzers die daar wel in slagen worden vaak als eerste de laan uitgestuurd.

Doordat het kabinet bezuinigt op het passend onderwijs, verdwijnen nog eens zesduizend banen, becijfert het Onderwijsblad. Waar die docenten naartoe moeten, weet men niet. “Onverantwoord”, noemt AOb-voorzitter Walter Dresscher dat in een persbericht. “Premier Rutte zou in deze crisistijd moeten staan voor werk, werk en nog eens werk, in plaats van onnodig snijden in het personeelsbestand in het speciaal onderwijs.” Dat laatste zou niet nodig zijn als hij zijn plannen en het budget voor de prestatiebeloning van leraren zou intrekken.

Volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stijgt de vraag naar onderwijzers vanaf 2015 weer.

26 januari 2015 15.54

Bedrijven willen meer aandacht voor bèta

Het is een gemiste kans dat het kabinet zo weinig aandacht schenkt aan bètaonderzoek. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie op de nieuwe wetenschapsvisie.
26 januari 2015 07.24

​Bussemaker vertrouwt Islamitische Universiteit niet meer

De Islamitische Universiteit Rotterdam staat onder verscherpt toezicht. De vele incidenten zijn minister Bussemaker een doorn in het oog, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

26 januari 2015 07.17

​Dekker sust kritiek op NWO-plannen

De felle kritiek van wetenschappers op de drastische hervorming van onderzoeksorganisatie NWO berust op een misverstand, stelt staatssecretaris Sander Dekker. Ze belanden heus niet in een bijrol.
26 januari 2015 07.09

​Hbo wil slechte rekenaars weigeren

Scholieren die de landelijke rekentoets niet halen, hebben bij sommige hbo-opleidingen niets te zoeken. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer.

26 januari 2015 06.54

​Vlaanderen bang voor toestroom studenten zonder basisbeurs

De Vlaamse minister van Onderwijs maakt zich zorgen over afschaffing van de basisbeurs in Nederland. Ze wil met minister Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.
26 januari 2015 00.18

Buurmans Bouwmarkt

Een oude loods aan een wat afgelegen parkeerplaats. Voor de deur een uitgewoonde bont beschilderde bus en stapels hout. Achter de Keileweg – ja, die weg waar vroeger de tippelzone van Rotterdam was - is een nieuw idee geboren: Buurman.