'Higgs is een bescheiden man'

Het befaamde Higgs-boson lijkt eindelijk gevonden te zijn, dankzij de deeltjesversneller in Zwitserland. “Er breekt een nieuwe tijd aan voor de deeltjesfysica”, zegt natuurkundige en NWO-voorzitter Jos Engelen.

Het God-deeltje, zoals het Higgs-boson ook wel wordt genoemd, is het laatste puzzelstukje van het standaardmodel in de deeltjesfysica. Er zijn vele miljoenen geïnvesteerd om een installatie te bouwen die het deeltje zichtbaar kon maken, waarvan de Britse natuurkundige Peter Higgs het bestaan bijna een halve eeuw geleden voorspelde.

Tijdens de presentatie van de ontdekking, vanochtend in Zwitserland, zat Jos Engelen stomtoevallig naast de 83-jarige Higgs. “Er waren veel belangstellenden, maar gelukkig waren er plaatsen gereserveerd voor de officials, waar ik ook nog een beetje bij hoor”, vertelt Engelen. Vijf jaar lang stond hij aan het hoofd van de bouw van de deeltjesversneller LHC.

Higgs is een bescheiden man, vindt Engelen. “Hij is blij dat het deeltje nog tijdens zijn leven is aangetoond, zei hij. Het leek alsof hij zich afvroeg waar hij alle aandacht aan had verdiend. Hij vroeg me nog: wat moet ik nou zeggen?”

“Veel betrokkenen zijn een beetje euforisch”, zegt Engelen. “Ze hebben hier een groot deel van hun professionele leven gewijd. Het is een ontlading. De kans dat het toch nog om achtergrondruis gaat, is geloof ik één op de tien miljoen. Bovendien hebben twee verschillende experimenten het deeltje aangetroffen.”

In de deeltjesversneller LHC botsen protonen met hoge snelheid op elkaar, zodat ze uit elkaar spatten en hun bouwstenen zichtbaar worden. Er zijn zo’n twintig miljoen botsingen per seconde. “Voor een experimenteel fysicus is het lastig zoeken in de wirwar van deeltjes die dan ontstaan”, zegt Engelen. “Al helemaal omdat de massa van het Higgs-boson niet was voorspeld. Hiervandaan kunnen we verder. We moeten nu de precieze eigenschappen van het boson gaan onderzoeken. Ik ben ervan overtuigd dat we nu een gaatje hebben waardoor we mooie, nieuwe dingen gaan vinden. Misschien komen we eindelijk de donkere materie op het spoor: we weten dat die er is, maar niet waar die uit bestaat.”

Engelen is lyrisch over de ingenieurs en technici die de Large Hydron Collider (LHC) hebben gebouwd. “De snelheid van de elektronica, de perfectie van vacuüm, de halfgeleiders… het is echt ongelofelijk. Nog maar tien jaar geleden wisten we niet hoe we die elektronica moesten bouwen. We moesten nog enkele technische doorbraken komen voordat het zou werken. Het is allemaal gelukt. Het is een kunststuk.”

Prof.dr.ir. Teun Klapwijk, van het Kavli Instituut voor Nanowetenschappen, reageert ook enthousiast op het nieuws. “Het is een enorme ‘tour de force’. Met vijfhonderd man die deeltje detecteren is knap teamwerk. Ik ben benieuwd hoeveel auteurs er op het wetenschappelijke artikel komen te staan”, lacht hij.

Maar volgens Klapwijk is de ontdekking vooral interessant voor de elementaire deeltjes fysici. “Dit soort onderzoeken staat ver van de wetenschappelijke vraagstellingen waar we ons aan de TU mee bezighouden”, aldus de onderzoeker. “Voor mijn werk als vastestof fysicus heeft het in ieder geval geen consequenties.”

29 januari 2015 11.11

​Dekker zet landelijke rekentoets door

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs trekt zich weinig aan van de felle kritiek op de verplichte rekentoets in voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Behalve de VVD steunen ook de PvdA en de PVV zijn plannen.
29 januari 2015 09.13

Ambassadeurs strijken neer in TU-aula

Ambassadeurs strijken neer in TU-aula Ambassadeurs in het buitenland zijn deze week terug in Nederland voor hun jaarlijkse conferentie. Gisteren waren zo’n 140 van hen in de TU-aula om uitleg te krijgen over de visie van hogescholen en universiteiten op internationalisering.

28 januari 2015 16.13

Gymleraren gepasseerd in plannen voor bewegingsonderwijs

​Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs stelt negen miljoen euro beschikbaar voor nascholing van juffen en meesters die gymles geven. Leraren lichamelijke opvoeding zijn er niet blij mee. “Bewegingsonderwijs is niet iets dat je ...
28 januari 2015 12.25

Radboud UMC moet ontslagen hoogleraar vier ton betalen

Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen moet een voormalig hoogleraar en afdelingshoofd een afkoopsom betalen van vier ton. Dat heeft de hoogste rechter bevestigd.

28 januari 2015 12.22

Nog geen einde aan nep-universiteiten

Er komt voorlopig nog geen wet om nep-universiteiten en fop-hogescholen te bestrijden. Minister Bussemaker broedt nog even op haar wetsvoorstel.
28 januari 2015 12.20

Nederland en Vlaanderen sluiten ‘damesakkoord’

Nederland en Vlaanderen gaan elkaar beter op de hoogte houden van veranderingen in het hoger onderwijs. Dat willen minister Jet Bussemaker van Onderwijs een haar Vlaamse collega Hilde Crevits vastleggen in een ‘damesakkoord’.