‘Delft delft het onderspit’

Prof.dr.ir. Han Vrijling zal tijdens de Van Leeuwenhoeklezing zeggen waar het op staat: veel dijken in Nederland verkeren in slechte staat en hebben onderhoud nodig. Dat zal heel wat debat opleveren.

Han Vrijling: ´Het is het lot van deze tijd, voor alle techniek: de politiek is er niet echt in geinteresseerd.´ (Foto: Sam Rentmeester)
Han Vrijling: ´Het is het lot van deze tijd, voor alle techniek: de politiek is er niet echt in geinteresseerd.´ (Foto: Sam Rentmeester)

U ligt wakker van de kwaliteit van de dijken in Nederland.
“De toetsingsresultaten zijn de afgelopen vijftien jaar van matig naar steeds slechter gegaan. Eerst voldeed vijftien procent van de dijken niet aan de eisen, toen 23 procent en nu 33 procent.”

Betekent dat dat ze doorbreken bij hoogwater?
“Als een auto niet door de apk-keuring komt, valt hij ook niet meteen uit elkaar. Maar de situatie is gevaarlijker dan we afgesproken hebben met elkaar.”

Hoe kan dat?
“Onderhoud kost twee miljard euro per jaar, maar de staat trekt er maar één miljard voor uit. En nu de toetsingsresultaten laten zien dat het slechter gaat met de dijken, zegt de staat niet ‘we doen er geld bij’, maar ‘we gaan minder vaak toetsen’.”

U geeft de Van Leeuwenhoeklezing met Theo Toonen, decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Waarom?
“Hij moet tegenwicht bieden tegen mijn eenzijdige mening.”

Het klinkt anders logisch: onderhoud plegen waar de dijken verslechteren.
“Het idee dat af en toe een overstrominkje niet zo erg is, is inmiddels doorgedrongen tot de hoogste intellectuele kringen. Wij als experts hebben in de Tweede Kamer ernstig gepleit voor meer onderhoud, maar de politiek heeft gekozen voor ‘meerlaagse veiligheid’. Dan investeer je deels in dijken, deels in ruimtelijke ordening en deels in redden en evacueren bij watersnood.”

Waarom is dat een slecht idee?
“Af en toe een overstrominkje is wél erg, dat zien we in het buitenland. Mensen moeten wekenlang hun huizen uit, omdat die onder de modder zitten. Bovendien duurt het een half jaar tot een jaar voordat de lokale economie weer op gang komt. Maar het bestuur van Nederland lijkt zich tot het volk te wenden en te zeggen: waarom ga je dan op zo’n plek wonen en waarom ben je niet verzekerd?”

Je legt als expert uit wat volgens de wetenschap de benadering moet zijn, maar de politiek besluit anders.
“Het is niet chique om aan onderhoud te doen. Politici willen liever iets kloeks bouwen. Ik vrees dat er eerst een ramp nodig is. Het eindigt dan met een enquête met de vraag hoe het zover heeft kunnen komen.”

En dan zegt u: ik zei het toch?
“En dat is dan ook zo. Delft delft het onderspit. Zie het Deltaprogramma: daar zitten heel weinig ingenieurs bij. Het is het lot van deze tijd, voor alle techniek: de politiek is er niet echt in geïnteresseerd. Daar komt bij dat de wetenschap tegenwoordig zijn eigen geld moet verdienen en daardoor moet zeggen wat de geldverstrekker wil horen, zoals dat de zeespiegel stijgt. Terwijl dat niet door de metingen wordt ondersteund. De wetenschap heeft haar imago van belangenloze knapperd verspeeld.”

Van Leeuwenhoeklezing, zondag 24 juni om 11.00 uur in het Science Centre. Toegang is gratis.


13 april 2015 00.35

‘Ouders hebben veel vragen over homoseksualiteit’

‘Ouders hebben veel vragen over homoseksualiteit’ Ouders maken zich soms zorgen over de veiligheid van hun homoseksuele kind. Daarom is er op 19 april bij DWH een informatiedag, Meet the parents. Voorzitter Bram van Meurs (23), vierdejaars student technische natuurkunde, legt uit waarom.
23 februari 2015 00.25

‘Laat afstuderen je niet overkomen’

‘Laat afstuderen je niet overkomen’ Neem de leiding over je eigen afstudeerproject, dan haal je er het meest uit. Dat vindt studente Elianne de Regt (25), die samen met docent Alexander de Haan het boek ‘Graduation Challenge Accepted’ schreef. Afgelopen donderdag ...

20 februari 2015 13.23

‘Waterschappen zijn spannende bestuurslaag’

‘Waterschappen zijn spannende bestuurslaag’ TU-masterstudent transport, infrastructuur en logistiek Bert van der Wees (27) is kandidaat voor de waterschapsverkiezingen op 18 maart. Hij staat op plaats zes van de VVD-kandidatenlijst voor het hoogheemraadschap Rijnland. “Een dag ...
26 januari 2015 00.03

'We willen geen pandjesbaas worden'

'We willen geen pandjesbaas worden' De kogel is door de kerk: YesDelft 2 moet in 2016 de deuren openen. Het nieuwe gebouw komt naast YesDelft aan de Molengraaffsingel en zal voor bijna een kwart uit laboratoria bestaan. Wouter de Bruijne, commercieel directeur van de ...

15 december 2014 00.04

‘Veel partijen niet klaar voor big data’

‘Veel partijen niet klaar voor big data’ De Nationale Denktank onderzocht dit jaar het veelomvattende thema big data. Studente luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Lotte Engelen (23) was een van de vier Delftse deelnemers.
01 december 2014 00.22

‘Ik heb een lange adem’

‘Ik heb een lange adem’ Hans van Schagen stopt als voorzitter van de vakbonden in het Lokaal Overleg (VLO). Daarin bespreken de bonden en het college van bestuur zaken als arbeidsvoorwaarden en de rechtspositie van medewerkers. Van Schagen noemt de TU ‘een heel ...

  Meer