‘College moet goede voorbeeld geven’

Het college van bestuur moet nu eindelijk serieus werk maken van integriteitsbeleid dat het zelf heeft aangekondigd. Dat schrijft de ondernemingsraad na berichten in NRC dat het college jarenlang eigen declaratieregels overtrad.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/24512/image/scan_declaratie_waas.jpg?crop=0,330,2480,1762

Bestuurders moeten niet alleen de regels aanpassen (sober en doelmatig), maar ook zelf het goede voorbeeld geven, schrijft de ondernemingsraad (or) naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad over het declaratiegedrag van het college van bestuur.

Uit stukken die NRC Handelsblad in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), blijkt dat het college van bestuur jarenlang de eigen declaratieregels voor dienstreizen in binnen- en buitenland overtrad. Het college overnachtte in te dure hotels en at in te dure restaurants. Staatssecretaris Zijlstra zegt dat hij geld zal terugvorderen als na opheldering blijkt dat het ondoelmatig is besteed.
Onkostenvergoedingen en faciliteiten van het college kostten de TU tussen 2008 en 2011 in totaal 916.143 euro, schreef NRC. De krant noemt 744 duizend euro voor twee dienstauto’s met chauffeur, 28.190 euro aan representatie- en andere kosten en 46.143 euro aan mobiele telefoonkosten. De meeste kosten van het cvb maakte Van den Berg. Hij maakte de afgelopen vier jaar veertig buitenlandse dienstreizen voor 69.108 euro.

Het college geeft in NRC toe dat bij een deel van de dienstreizen meer is gedeclareerd dan de toegestane maxima, maar volgens het college is het ‘staande praktijk voor alle medewerkers om de werkelijke kosten te declareren.’ Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg wil de voorschriften verruimen, zodat ‘het mogelijk wordt om de werkelijke kosten declareren’.
De or neemt ‘krachtig afstand’ van de opmerking dat ‘niemand bij de universiteit zich aan de maximale bedragen houdt’. De raad verwacht dat het college een duidelijk kader stelt middels regelingen zoals reis- en verblijfskosten, bonussen en toelagen en dat het vervolgens actief toeziet op een juiste naleving.

De studentenraad meldt op zijn website het college te hebben gevraagd om een gedetailleerde omschrijving van zijn activiteiten. De sr benadrukt het belang van de internationale contacten van de TU Delft en meldt zich ervan bewust te zijn dat het onderhouden van deze contacten tijd en geld kost. “Het spreekt voor zich dat deze kosten binnen redelijke proporties moeten blijven.”
Van den Berg sprak eerder decaan 3mE Marco Waas aan op ‘ontoelaatbaar declaratiegedrag’. NRC meldde vorige week dat Waas voor 27 duizend euro bij de TU had gedeclareerd voor een kantoor aan huis. Een deel van die kosten hield verband met ondernemingen van zijn vrouw.

Waas legde daarom maandag 23 januari zijn taak als decaan neer. In een mail aan zijn medewerkers schreef hij dat hij vindt dat hij in deze situatie de faculteit niet effectief kan leiden.
Naar aanleiding van het Wob-verzoek van NRC vroeg Delta ook om inzage in Waas’ declaraties en facturen. Daaruit blijkt onder meer dat Waas bijna 22 duizend euro declareerde voor een sabbatical van anderhalve maand. Volgens de TU was met hem afgesproken dat hij zijn werkelijk gemaakte kosten kon declareren.

Artikel: ‘Alles viel binnen de afspraken’

23 oktober 2014 14.40

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal'

Gemeente: 'veiligheid Mijnbouwplein optimaal' De verkeerssituatie tussen de Sint Sebastiaansbrug en de TU-campus is op gezette tijden onoverzichtelijk, maar niet onveilig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van een bezorgde burger.
23 oktober 2014 13.43

Dekker: 'Geen loting bij NWO'

Het is geen goed idee om onderzoeksgeld te gaan verloten, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Hij verwerpt de hevige kritiek op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).

23 oktober 2014 13.41

Fraude in de VS: alle sporters een ‘A’

Meer dan drieduizend studenten van een Amerikaanse topuniversiteit hebben veel te hoge cijfers gekregen. Vooral de sporters werden vaak gematst, blijkt uit een fraudeonderzoek.
23 oktober 2014 13.38

‘Mbo’ers dupe van nieuwe leenvoorwaarden’

Studentenvakbond LSVb en scholierenorganisatie JOB hebben weinig vertrouwen in de terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel. Mbo’ers zullen zich laten afschrikken door de nieuwe leenvoorwaarden, stellen ze.

23 oktober 2014 11.40

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam

Fietsroute tussen Leiden, Delft en Rotterdam Een fietsroute door Zuid-Holland, die onderweg prominente kennisinstellingen als de TU aandoet. Als het aan de PvdA-Statenfractie in Zuid-Holland ligt komt er zo’n ‘Sciencepad’ in de provincie.
23 oktober 2014 08.59

Register voor ingenieurs in de maak

Er komt een speciaal keurmerk voor ingenieurs die hun vak bijhouden. Zij worden opgenomen in een register en mogen zich straks chartered engineer of incorporated engineer noemen.