‘College moet goede voorbeeld geven’

Het college van bestuur moet nu eindelijk serieus werk maken van integriteitsbeleid dat het zelf heeft aangekondigd. Dat schrijft de ondernemingsraad na berichten in NRC dat het college jarenlang eigen declaratieregels overtrad.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/24512/image/scan_declaratie_waas.jpg?crop=0,330,2480,1762

Bestuurders moeten niet alleen de regels aanpassen (sober en doelmatig), maar ook zelf het goede voorbeeld geven, schrijft de ondernemingsraad (or) naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad over het declaratiegedrag van het college van bestuur.

Uit stukken die NRC Handelsblad in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), blijkt dat het college van bestuur jarenlang de eigen declaratieregels voor dienstreizen in binnen- en buitenland overtrad. Het college overnachtte in te dure hotels en at in te dure restaurants. Staatssecretaris Zijlstra zegt dat hij geld zal terugvorderen als na opheldering blijkt dat het ondoelmatig is besteed.
Onkostenvergoedingen en faciliteiten van het college kostten de TU tussen 2008 en 2011 in totaal 916.143 euro, schreef NRC. De krant noemt 744 duizend euro voor twee dienstauto’s met chauffeur, 28.190 euro aan representatie- en andere kosten en 46.143 euro aan mobiele telefoonkosten. De meeste kosten van het cvb maakte Van den Berg. Hij maakte de afgelopen vier jaar veertig buitenlandse dienstreizen voor 69.108 euro.

Het college geeft in NRC toe dat bij een deel van de dienstreizen meer is gedeclareerd dan de toegestane maxima, maar volgens het college is het ‘staande praktijk voor alle medewerkers om de werkelijke kosten te declareren.’ Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg wil de voorschriften verruimen, zodat ‘het mogelijk wordt om de werkelijke kosten declareren’.
De or neemt ‘krachtig afstand’ van de opmerking dat ‘niemand bij de universiteit zich aan de maximale bedragen houdt’. De raad verwacht dat het college een duidelijk kader stelt middels regelingen zoals reis- en verblijfskosten, bonussen en toelagen en dat het vervolgens actief toeziet op een juiste naleving.

De studentenraad meldt op zijn website het college te hebben gevraagd om een gedetailleerde omschrijving van zijn activiteiten. De sr benadrukt het belang van de internationale contacten van de TU Delft en meldt zich ervan bewust te zijn dat het onderhouden van deze contacten tijd en geld kost. “Het spreekt voor zich dat deze kosten binnen redelijke proporties moeten blijven.”
Van den Berg sprak eerder decaan 3mE Marco Waas aan op ‘ontoelaatbaar declaratiegedrag’. NRC meldde vorige week dat Waas voor 27 duizend euro bij de TU had gedeclareerd voor een kantoor aan huis. Een deel van die kosten hield verband met ondernemingen van zijn vrouw.

Waas legde daarom maandag 23 januari zijn taak als decaan neer. In een mail aan zijn medewerkers schreef hij dat hij vindt dat hij in deze situatie de faculteit niet effectief kan leiden.
Naar aanleiding van het Wob-verzoek van NRC vroeg Delta ook om inzage in Waas’ declaraties en facturen. Daaruit blijkt onder meer dat Waas bijna 22 duizend euro declareerde voor een sabbatical van anderhalve maand. Volgens de TU was met hem afgesproken dat hij zijn werkelijk gemaakte kosten kon declareren.

Artikel: ‘Alles viel binnen de afspraken’

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.