‘College moet goede voorbeeld geven’

Het college van bestuur moet nu eindelijk serieus werk maken van integriteitsbeleid dat het zelf heeft aangekondigd. Dat schrijft de ondernemingsraad na berichten in NRC dat het college jarenlang eigen declaratieregels overtrad.

/uploads/delta.tudelft.nl/delta_articles/24512/image/scan_declaratie_waas.jpg?crop=0,330,2480,1762

Bestuurders moeten niet alleen de regels aanpassen (sober en doelmatig), maar ook zelf het goede voorbeeld geven, schrijft de ondernemingsraad (or) naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad over het declaratiegedrag van het college van bestuur.

Uit stukken die NRC Handelsblad in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), blijkt dat het college van bestuur jarenlang de eigen declaratieregels voor dienstreizen in binnen- en buitenland overtrad. Het college overnachtte in te dure hotels en at in te dure restaurants. Staatssecretaris Zijlstra zegt dat hij geld zal terugvorderen als na opheldering blijkt dat het ondoelmatig is besteed.
Onkostenvergoedingen en faciliteiten van het college kostten de TU tussen 2008 en 2011 in totaal 916.143 euro, schreef NRC. De krant noemt 744 duizend euro voor twee dienstauto’s met chauffeur, 28.190 euro aan representatie- en andere kosten en 46.143 euro aan mobiele telefoonkosten. De meeste kosten van het cvb maakte Van den Berg. Hij maakte de afgelopen vier jaar veertig buitenlandse dienstreizen voor 69.108 euro.

Het college geeft in NRC toe dat bij een deel van de dienstreizen meer is gedeclareerd dan de toegestane maxima, maar volgens het college is het ‘staande praktijk voor alle medewerkers om de werkelijke kosten te declareren.’ Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg wil de voorschriften verruimen, zodat ‘het mogelijk wordt om de werkelijke kosten declareren’.
De or neemt ‘krachtig afstand’ van de opmerking dat ‘niemand bij de universiteit zich aan de maximale bedragen houdt’. De raad verwacht dat het college een duidelijk kader stelt middels regelingen zoals reis- en verblijfskosten, bonussen en toelagen en dat het vervolgens actief toeziet op een juiste naleving.

De studentenraad meldt op zijn website het college te hebben gevraagd om een gedetailleerde omschrijving van zijn activiteiten. De sr benadrukt het belang van de internationale contacten van de TU Delft en meldt zich ervan bewust te zijn dat het onderhouden van deze contacten tijd en geld kost. “Het spreekt voor zich dat deze kosten binnen redelijke proporties moeten blijven.”
Van den Berg sprak eerder decaan 3mE Marco Waas aan op ‘ontoelaatbaar declaratiegedrag’. NRC meldde vorige week dat Waas voor 27 duizend euro bij de TU had gedeclareerd voor een kantoor aan huis. Een deel van die kosten hield verband met ondernemingen van zijn vrouw.

Waas legde daarom maandag 23 januari zijn taak als decaan neer. In een mail aan zijn medewerkers schreef hij dat hij vindt dat hij in deze situatie de faculteit niet effectief kan leiden.
Naar aanleiding van het Wob-verzoek van NRC vroeg Delta ook om inzage in Waas’ declaraties en facturen. Daaruit blijkt onder meer dat Waas bijna 22 duizend euro declareerde voor een sabbatical van anderhalve maand. Volgens de TU was met hem afgesproken dat hij zijn werkelijk gemaakte kosten kon declareren.

Artikel: ‘Alles viel binnen de afspraken’

30 januari 2015 15.10

​'Studenten in de stress door dichtgetimmerde onderwijsprogramma’s’

Het hoger onderwijs moet flexibeler, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten zouden in de stress schieten van alle eisen die nu aan hen gesteld worden.
30 januari 2015 15.06

​Waar komt dat miljard van Bussemaker vandaan?

Minister Bussemaker rekent nogal optimistisch. Ze stelt keer op keer dat het studievoorschot “maximaal 1 miljard euro” per jaar oplevert. Maar eigenlijk is de winst een stuk lager.

30 januari 2015 15.04

​Samen met de minister het leenstelsel uitleggen

Vakbond FNV Jong noemt de voorlichting over het nieuwe leenstelsel “een lachertje”. Maar studentenorganisaties zijn best tevreden met de campagne en werken er graag aan mee.
29 januari 2015 23.43

Verdachte binnendringen NOS zou TU-student zijn

Verdachte binnendringen NOS zou TU-student zijn De man die vanavond gewapend binnendrong bij de NOS, de 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker, zou aan de TU Delft studeren. Het Openbaar Ministerie wil dit niet bevestigen, maar intussen draait de geruchtenmachine op Twitter overuren.

29 januari 2015 16.55

TU dicht kritiek veiligheidslek in Linux

De dienst ICT is van woensdag op donderdag tot diep in de nacht bezig geweest een kritiek veiligheidslek te dichten in de ongeveer vierhonderd Linux-systemen die op de universiteit draaien. Het lek was een wereldwijd probleem. Het gevaar ...
29 januari 2015 16.45

​Studenten blij met topsportbeleid TU

De studentenraad heeft vanochtend ingestemd met het nieuwe topsportbeleid aan de TU. Wel wil de raad een overgangsregeling voor vijf studenten die straks door een strengere selectie geen topsportstatus meer hebben.