‘Brief van kabinet is hypocriet’

Het kabinet schrijft in een brief miljoenen te blijven investeren om jongeren enthousiast te maken voor technische en exacte opleidingen. De Delftse studentenvakbond VSSD noemt de brief ’hypocriet’.

'Het is zaak nu te voorkomen dat er straks bijvoorbeeld te weinig installateurs, bankwerkers of lassers zijn’, schrijven de ministers Kamp (SZW), Verhagen (EL&I) en Van Bijsterveldt (OCW) en staatssecretaris Zijlstra (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Hun plan van aanpak gaat over alle onderwijsniveaus, inclusief het wetenschappelijk onderwijs.
De brief is een reactie op het masterplan bèta en technologie van de gezamenlijke topsectoren. Het bedrijfsleven schreef daarin grote problemen te voorzien vanwege het komende tekort op de arbeidsmarkt van technici.

Het kabinet erkent dat tekort. Het gaat om 33,6 duizend hoogopgeleide bèta’s en technici, schrijven de bewindslieden. Niet alleen moeten er meer jongeren voor een technische opleiding kiezen, vinden zij, techneuten moeten ook langer in hun eigen vakgebied blijven werken. Nu kiest bijna de helft van de mbo’ers en hbo’ers onder hen voor een beroep in een andere sector. Van de rest stapt een deel na enkele jaren werken alsnog over naar een niet-technisch beroep.
Dus is er sprake van schaarste. Daarom komt er een ‘nieuw offensief’. Onderwijs en bedrijfsleven moeten beter samenwerken. Bedrijven moeten ervoor zorgen ‘dat werken in de techniek aantrekkelijk is en dat werknemers langer en productief in de sector aan de slag blijven’.

Daar zijn miljoenen voor nodig, meent het kabinet. Het stimuleringsprogramma van het Platform Bèta en Techniek wordt de komende jaren voortgezet. Het platform krijgt 18,7 miljoen euro voor het aanjagen van bèta-technische interesse bij middelbare scholieren en basisschoolleerlingen.
De drie technische universiteiten kunnen elf miljoen besteden aan de verbetering van hun onderwijskwaliteit, een bedrag dat overigens al eerder is vastgesteld. “De aanleiding hiervoor is het hoge aantal langstudeerders bij de technische universiteiten, vooral in de bachelorfase”, aldus de bewindslieden. Ze kunnen met dat geld meer – en betere – docenten inzetten, de aansluiting met het voortgezet onderwijs verbeteren en meer studenten werven.

De Delftse studentenvakbond VSSD laat in een schriftelijke reactie weten de brief van het kabinet hypocriet te vinden. ’Het kabinet stelt zichzelf in dit document het doel om meer technici op te leiden. Dit terwijl volgend jaar er een numerus fixus bij de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) op de TU Delft komt. De TU Delft is hiertoe gedwongen omdat de bekostiging vanuit de overheid niet voldoende mee groeit met de nu al toenemende studentenaantallen. Het kabinet toont hiermee aan dat zij zelf niet achter hun eigen document staan.’

Dat is volgens de VSSD extra wrang, omdat de instroom bij L&R de afgelopen jaren is gegroeid, ‘mede door het toedoen van de door het ministerie in het leven geroepen initiatieven als het platform Bèta Techniek.’ ’Het kabinet weigert echter de bekostiging adequaat mee te laten groeien. Dit betekent dat 140 potentiële vakkrachten dit jaar hun heil ergens anders zullen moeten gaan zoeken. Het kabinet lijkt de naar de Kamer uitgesproken ambities bij voorbaat al de nek om te draaien.’

18 december 2014 22.05

Lager BSA voor topsporters

Sporten op topniveau en tegelijk studeren aan de TU. Er zijn tientallen studenten, voornamelijk roeiers, die dat doen. Met een nieuw topsportbeleid wil de universiteit hen helpen om beide te combineren.
18 december 2014 15.59

Studentenraad bezorgd over toekomst RAS

Een fulltime bestuursjaar gaat een student drieduizend euro meer kosten met de invoering van het leenstelsel, stelt de studentenraad. Ze dringt er bij het college van bestuur op aan uitgaven aan de regeling afstudeersteun (RAS) minimaal ...

18 december 2014 14.58

Ophokuren in het hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen moeten meer contacturen roosteren. Maar als die extra uren bestaan uit films kijken, hebben ze weinig om het lijf. “Je merkt dat de opleiding uren aan het opvullen is”, klagen studenten.
18 december 2014 14.55

Twijfels over onafhankelijkheid examencommissie

Waar kun je terecht als je je tentamencijfer te laag vindt, als je vrijstellingen wilt krijgen of als je overhoop ligt met je stagebegeleider? Bij de examencommissie. Maar studenten twijfelen aan de onafhankelijkheid.

18 december 2014 13.19

Zweedse schreeuwrage waait over naar Amsterdam

De Amsterdamse politie is gisteravond uitgerukt naar de studentenflats van Uilenstede. Er was een enorm geschreeuw gehoord. Het bleken studenten die een nieuwe manier hebben gevonden om van hun tentamenstress af te komen.
18 december 2014 12.01

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.