‘Brief van kabinet is hypocriet’

Het kabinet schrijft in een brief miljoenen te blijven investeren om jongeren enthousiast te maken voor technische en exacte opleidingen. De Delftse studentenvakbond VSSD noemt de brief ’hypocriet’.

'Het is zaak nu te voorkomen dat er straks bijvoorbeeld te weinig installateurs, bankwerkers of lassers zijn’, schrijven de ministers Kamp (SZW), Verhagen (EL&I) en Van Bijsterveldt (OCW) en staatssecretaris Zijlstra (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Hun plan van aanpak gaat over alle onderwijsniveaus, inclusief het wetenschappelijk onderwijs.
De brief is een reactie op het masterplan bèta en technologie van de gezamenlijke topsectoren. Het bedrijfsleven schreef daarin grote problemen te voorzien vanwege het komende tekort op de arbeidsmarkt van technici.

Het kabinet erkent dat tekort. Het gaat om 33,6 duizend hoogopgeleide bèta’s en technici, schrijven de bewindslieden. Niet alleen moeten er meer jongeren voor een technische opleiding kiezen, vinden zij, techneuten moeten ook langer in hun eigen vakgebied blijven werken. Nu kiest bijna de helft van de mbo’ers en hbo’ers onder hen voor een beroep in een andere sector. Van de rest stapt een deel na enkele jaren werken alsnog over naar een niet-technisch beroep.
Dus is er sprake van schaarste. Daarom komt er een ‘nieuw offensief’. Onderwijs en bedrijfsleven moeten beter samenwerken. Bedrijven moeten ervoor zorgen ‘dat werken in de techniek aantrekkelijk is en dat werknemers langer en productief in de sector aan de slag blijven’.

Daar zijn miljoenen voor nodig, meent het kabinet. Het stimuleringsprogramma van het Platform Bèta en Techniek wordt de komende jaren voortgezet. Het platform krijgt 18,7 miljoen euro voor het aanjagen van bèta-technische interesse bij middelbare scholieren en basisschoolleerlingen.
De drie technische universiteiten kunnen elf miljoen besteden aan de verbetering van hun onderwijskwaliteit, een bedrag dat overigens al eerder is vastgesteld. “De aanleiding hiervoor is het hoge aantal langstudeerders bij de technische universiteiten, vooral in de bachelorfase”, aldus de bewindslieden. Ze kunnen met dat geld meer – en betere – docenten inzetten, de aansluiting met het voortgezet onderwijs verbeteren en meer studenten werven.

De Delftse studentenvakbond VSSD laat in een schriftelijke reactie weten de brief van het kabinet hypocriet te vinden. ’Het kabinet stelt zichzelf in dit document het doel om meer technici op te leiden. Dit terwijl volgend jaar er een numerus fixus bij de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) op de TU Delft komt. De TU Delft is hiertoe gedwongen omdat de bekostiging vanuit de overheid niet voldoende mee groeit met de nu al toenemende studentenaantallen. Het kabinet toont hiermee aan dat zij zelf niet achter hun eigen document staan.’

Dat is volgens de VSSD extra wrang, omdat de instroom bij L&R de afgelopen jaren is gegroeid, ‘mede door het toedoen van de door het ministerie in het leven geroepen initiatieven als het platform Bèta Techniek.’ ’Het kabinet weigert echter de bekostiging adequaat mee te laten groeien. Dit betekent dat 140 potentiële vakkrachten dit jaar hun heil ergens anders zullen moeten gaan zoeken. Het kabinet lijkt de naar de Kamer uitgesproken ambities bij voorbaat al de nek om te draaien.’

24 april 2015 17.12

​Op zwangerschapsverlof met een beurs van NWO

Vrouwelijke wetenschappers met een Rubiconbeurs hebben voortaan recht op zwangerschapsverlof. Onderzoeksfinancier NWO, die de beurzen toekent, garandeert doorbetaling van het salaris.
24 april 2015 11.46

​Zesduizend euro schadevergoeding vanwege seksberichtjes docent

De Hogeschool Rotterdam had een studente die seksuele sms’jes kreeg van haar scriptiebegeleider beter moeten helpen, oordeelt de rechter. Ze krijgt zesduizend euro tegemoetkoming vanwege studievertraging.

24 april 2015 11.39

​Wedstrijdje energie besparen levert duizenden euro’s op

Doe het licht op de gang uit en zet op tijd de verwarming laag… studenten kunnen flink op hun energierekening besparen, blijkt uit een wedstrijd tussen studentenhuizen in Delft en Leiden.
24 april 2015 09.01

Ook instellingen met keurmerk krijgen veel ‘gele kaarten’

Hogescholen en universiteiten die een keurmerk hebben waaruit blijkt dat ze hun onderwijs goed controleren, doen dat niet beter dan instellingen zonder dat keurmerk. Net zoveel van hun opleidingen komen niet in een keer door de keuring.

24 april 2015 08.51

​Van fraude beschuldigde Förster ziet af van miljoenenbeurs

Sociaal-psycholoog en voormalig UvA-hoogleraar Jens Förster ziet af van een prestigieuze Humboldt-beurs van vijf miljoen euro. Een jaar geleden werd de uitreiking uitgesteld omdat Förster beschuldigd werd van datamanipulatie.
23 april 2015 16.05

Ook Senaat heeft vragen over promotiestudent

Tweede Kamerleden en senatoren plaatsen kanttekeningen bij het experiment met de promotiestudent. Maar Bussemaker wuift de kritiek weg.