‘Brief van kabinet is hypocriet’

Het kabinet schrijft in een brief miljoenen te blijven investeren om jongeren enthousiast te maken voor technische en exacte opleidingen. De Delftse studentenvakbond VSSD noemt de brief ’hypocriet’.

'Het is zaak nu te voorkomen dat er straks bijvoorbeeld te weinig installateurs, bankwerkers of lassers zijn’, schrijven de ministers Kamp (SZW), Verhagen (EL&I) en Van Bijsterveldt (OCW) en staatssecretaris Zijlstra (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Hun plan van aanpak gaat over alle onderwijsniveaus, inclusief het wetenschappelijk onderwijs.
De brief is een reactie op het masterplan bèta en technologie van de gezamenlijke topsectoren. Het bedrijfsleven schreef daarin grote problemen te voorzien vanwege het komende tekort op de arbeidsmarkt van technici.

Het kabinet erkent dat tekort. Het gaat om 33,6 duizend hoogopgeleide bèta’s en technici, schrijven de bewindslieden. Niet alleen moeten er meer jongeren voor een technische opleiding kiezen, vinden zij, techneuten moeten ook langer in hun eigen vakgebied blijven werken. Nu kiest bijna de helft van de mbo’ers en hbo’ers onder hen voor een beroep in een andere sector. Van de rest stapt een deel na enkele jaren werken alsnog over naar een niet-technisch beroep.
Dus is er sprake van schaarste. Daarom komt er een ‘nieuw offensief’. Onderwijs en bedrijfsleven moeten beter samenwerken. Bedrijven moeten ervoor zorgen ‘dat werken in de techniek aantrekkelijk is en dat werknemers langer en productief in de sector aan de slag blijven’.

Daar zijn miljoenen voor nodig, meent het kabinet. Het stimuleringsprogramma van het Platform Bèta en Techniek wordt de komende jaren voortgezet. Het platform krijgt 18,7 miljoen euro voor het aanjagen van bèta-technische interesse bij middelbare scholieren en basisschoolleerlingen.
De drie technische universiteiten kunnen elf miljoen besteden aan de verbetering van hun onderwijskwaliteit, een bedrag dat overigens al eerder is vastgesteld. “De aanleiding hiervoor is het hoge aantal langstudeerders bij de technische universiteiten, vooral in de bachelorfase”, aldus de bewindslieden. Ze kunnen met dat geld meer – en betere – docenten inzetten, de aansluiting met het voortgezet onderwijs verbeteren en meer studenten werven.

De Delftse studentenvakbond VSSD laat in een schriftelijke reactie weten de brief van het kabinet hypocriet te vinden. ’Het kabinet stelt zichzelf in dit document het doel om meer technici op te leiden. Dit terwijl volgend jaar er een numerus fixus bij de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) op de TU Delft komt. De TU Delft is hiertoe gedwongen omdat de bekostiging vanuit de overheid niet voldoende mee groeit met de nu al toenemende studentenaantallen. Het kabinet toont hiermee aan dat zij zelf niet achter hun eigen document staan.’

Dat is volgens de VSSD extra wrang, omdat de instroom bij L&R de afgelopen jaren is gegroeid, ‘mede door het toedoen van de door het ministerie in het leven geroepen initiatieven als het platform Bèta Techniek.’ ’Het kabinet weigert echter de bekostiging adequaat mee te laten groeien. Dit betekent dat 140 potentiële vakkrachten dit jaar hun heil ergens anders zullen moeten gaan zoeken. Het kabinet lijkt de naar de Kamer uitgesproken ambities bij voorbaat al de nek om te draaien.’

01 oktober 2014 16.24

Dáár is dat feestje

Dáár is dat feestje Flyeren en posters plakken om evenementen of feestjes te promoten onder studenten behoren tot het verleden als het ligt aan de studenten van Klockon.com. Hun website moet ervoor zorgen dat niemand nog een leuk uitje hoeft te missen.
01 oktober 2014 14.50

Best zwaar nog

Best zwaar nog Eerstejaars studenten civiele techniek konden tijdens een college ervaren wat voor krachten er in een brugconstructie optreden. Dat viel nog niks mee.

01 oktober 2014 11.05

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika Na vier dagen racen met hun zonnewagen Nuna7S door Zuid Afrika hebben de Delftse studenten van het Nuon Solar Team een enorme voorsprong op de concurrenten.
01 oktober 2014 11.01

​Franse wetenschappers trekken op naar Parijs

Duizenden Franse wetenschappers zijn al fietsend, lopend of kanoënd onderweg naar Parijs. Ze eisen meer geld voor hoger onderwijs en onderzoek.

01 oktober 2014 10.26

​Geen compensatie basisbeurs meerjarige masters

Studenten van meerjarige masteropleidingen worden weliswaar harder getroffen door het afschaffen van de basisbeurs, maar daar gaat minister Bussemaker hen niet voor compenseren.
01 oktober 2014 10.20

​Mariëtte Hamer krijgt Hamer-award

Bij haar afscheid van de Tweede Kamer kreeg PvdA-politica Mariëtte Hamer gisteren de eerste Hamer-award van de Landelijke Studenten Vakbond. De studenten hebben de prijs naar haar vernoemd.