‘Brief van kabinet is hypocriet’

Het kabinet schrijft in een brief miljoenen te blijven investeren om jongeren enthousiast te maken voor technische en exacte opleidingen. De Delftse studentenvakbond VSSD noemt de brief ’hypocriet’.

'Het is zaak nu te voorkomen dat er straks bijvoorbeeld te weinig installateurs, bankwerkers of lassers zijn’, schrijven de ministers Kamp (SZW), Verhagen (EL&I) en Van Bijsterveldt (OCW) en staatssecretaris Zijlstra (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Hun plan van aanpak gaat over alle onderwijsniveaus, inclusief het wetenschappelijk onderwijs.
De brief is een reactie op het masterplan bèta en technologie van de gezamenlijke topsectoren. Het bedrijfsleven schreef daarin grote problemen te voorzien vanwege het komende tekort op de arbeidsmarkt van technici.

Het kabinet erkent dat tekort. Het gaat om 33,6 duizend hoogopgeleide bèta’s en technici, schrijven de bewindslieden. Niet alleen moeten er meer jongeren voor een technische opleiding kiezen, vinden zij, techneuten moeten ook langer in hun eigen vakgebied blijven werken. Nu kiest bijna de helft van de mbo’ers en hbo’ers onder hen voor een beroep in een andere sector. Van de rest stapt een deel na enkele jaren werken alsnog over naar een niet-technisch beroep.
Dus is er sprake van schaarste. Daarom komt er een ‘nieuw offensief’. Onderwijs en bedrijfsleven moeten beter samenwerken. Bedrijven moeten ervoor zorgen ‘dat werken in de techniek aantrekkelijk is en dat werknemers langer en productief in de sector aan de slag blijven’.

Daar zijn miljoenen voor nodig, meent het kabinet. Het stimuleringsprogramma van het Platform Bèta en Techniek wordt de komende jaren voortgezet. Het platform krijgt 18,7 miljoen euro voor het aanjagen van bèta-technische interesse bij middelbare scholieren en basisschoolleerlingen.
De drie technische universiteiten kunnen elf miljoen besteden aan de verbetering van hun onderwijskwaliteit, een bedrag dat overigens al eerder is vastgesteld. “De aanleiding hiervoor is het hoge aantal langstudeerders bij de technische universiteiten, vooral in de bachelorfase”, aldus de bewindslieden. Ze kunnen met dat geld meer – en betere – docenten inzetten, de aansluiting met het voortgezet onderwijs verbeteren en meer studenten werven.

De Delftse studentenvakbond VSSD laat in een schriftelijke reactie weten de brief van het kabinet hypocriet te vinden. ’Het kabinet stelt zichzelf in dit document het doel om meer technici op te leiden. Dit terwijl volgend jaar er een numerus fixus bij de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) op de TU Delft komt. De TU Delft is hiertoe gedwongen omdat de bekostiging vanuit de overheid niet voldoende mee groeit met de nu al toenemende studentenaantallen. Het kabinet toont hiermee aan dat zij zelf niet achter hun eigen document staan.’

Dat is volgens de VSSD extra wrang, omdat de instroom bij L&R de afgelopen jaren is gegroeid, ‘mede door het toedoen van de door het ministerie in het leven geroepen initiatieven als het platform Bèta Techniek.’ ’Het kabinet weigert echter de bekostiging adequaat mee te laten groeien. Dit betekent dat 140 potentiële vakkrachten dit jaar hun heil ergens anders zullen moeten gaan zoeken. Het kabinet lijkt de naar de Kamer uitgesproken ambities bij voorbaat al de nek om te draaien.’

27 november 2014 14.21

Big data debat: privacy versus innovatie

De Nationale DenkTank organiseerde op 26 november in Amsterdam een debat over big data. Het werd een levendige afweging tussen kansen en gevaren, waarbij de eerste wonnen.
27 november 2014 12.38

Ook vierdejaars wo-student krijgt straks geen basisbeurs meer

Universitaire bachelorstudenten die erop rekenen dat ze in hun vierde bachelorjaar nog een basisbeurs krijgen, vergissen zich. Ook zij vissen vanaf volgend collegejaar achter het net.

27 november 2014 12.35

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.
26 november 2014 17.15

Vermiste student meldt zich

Vermiste student meldt zich De vermiste student Erik Deenen is terecht. Hij heeft zichzelf vanmiddag gemeld bij de politie in Hengelo. Dat laat een woordvoerder namens de familie weten.

26 november 2014 14.42

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.
26 november 2014 10.16

Nevenfuncties hoogleraren niet allemaal openbaar

Nederlandse hoogleraren zouden naar schatting minstens zeventienduizend nevenfuncties hebben. Een derde van al die functies wordt niet vermeld, schrijft weekblad de Groene Amsterdammer vandaag.